Gå til innhold

Hvor etableres nye norske foretak og hvor lenge lever de?

18. mai 2017

Innovasjonsbloggen presenterer noen nøkkeltall fra nyetableringer og foretaksnedleggelser i norsk økonomi.

Av spesialrådgiver John Rogne, Innovasjon Norge

I første kvartal av 2017 ble det etablert 17 559 nye foretak i Norge (offentlig forvaltning og primærnæringer er ikke med i denne statistikken). Av disse var 7 332 aksjeselskap og 9 739 enkeltpersonforetak. 195 var norsk avdeling av utenlandsk foretak.

Årlig blir det etablert mellom 70 og 80 tusen foretak i Norge. Benevnelsen foretak benyttes i statistikken fordi det defineres som en egen juridisk enhet. Foretak — og spesielt større foretak — kan ha flere bedrifter (produksjonssteder).

Det er også en betydelig årlig avgang av foretak, og de siste årene har 55-60 tusen foretak opphørt årlig. I underkant av fem tusen er eierskifter og resten er nedlagt.

De store bruttotallene vitner om en dynamikk som over noen år involverer en stor del av næringslivet, og er en viktig del av vekst og fornyelse.

Resultatene av denne prosessen betyr mye både for de personer og familier som er midt i prosessen og i sum for utviklingen av norsk økonomi.

Det at rammene rundt denne aktiviteten er slik at gode avgjørelser tas, flest mulig lykkes, og ikke hindres unødig av snubletråder vil være en viktig kvalitet.

Innovasjon Norge er et av virkemidlene myndighetene har til å påvirke denne dynamikk, prosess og aktivitet i positiv retning.

Flest gründere i Oslo

Derfor kan det være nyttig med litt mer innsikt i denne prosessen. I hvilke næringer og fylker er etableringsvirksomheten størst og hvor øker den?

De to følgende figurene viser fordeling på næringer, brutto etablering og endring i forhold til 1. kvartal 2016.

De to neste viser tilsvarende fordelt på fylkene.

Med unntak av to fylker er oppstart av nye foretak større i 1. kvartal i år enn året før. Størst økning har Sogn og Fjordane, Oppland, Buskerud og Troms.

Antall etableringer er størst i Oslo. For å korrigere for folketallet er det laget en egen tabell som viser nye foretak i 1. kvartal 2017, regnet i prosent av folketallet.

Her ser vi også at Oslo ligger helt i toppen med 0,55. Buskerud, Akershus, Vestfold og Vest-Agder ligger også over eller på landsgjennomsnittet, som er på 0,33.

Aksjeselskap er mest levedyktige

Statistisk sentralbyrå har gjort en egen undersøkelse om levetiden til nyetablerte foretak. Nyetablerte foretak er da definert som nye foretak minus overdragelser. Perioden er 2009 til 2014.

I 2009 var det 42 069 nyetableringer. I 2014 var 11 546 eller vel 27 prosent av disse fortsatt aktive. Omtrent halvparten av nyetableringene overlevde det første året. Mellom 44 og 47 prosent de to første årene, 36-38 prosent 3 år, 31-32 prosent 4 år og bare 27,4 prosent ble eldre enn 5 år.

De fleste nyetableringene var enkeltpersonforetak, mens de to andre gruppene var aksjeselskap og restgruppen andre selskapsformer. Som figuren viser var aksjeselskapene de mest levedyktige, og her var rundt halvparten fortsatt i aktivitet i 2014.

 

 

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: