Gå til innhold

Omstilling krever at vi velger

28. oktober 2016
crossroads

Fremtiden er usikker, men vi må allikevel forberede oss på den. (Foto: Photodisk)

Debatten mellom professor Einar Lie og Innovasjon Norge om historie og økonomisk politikk fortsetter. Dette er en litt lengre versjon av hennes siste svar i Aftenposten.

Av Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Professor Einar Lie viderefører i onsdagens utgave av Aftenposten diskusjonen med Innovasjon Norge og våre forslag til fremtidsrettede mulighetsområder for et norsk næringsliv i omstilling.

Mitt første innspill i debatten kan leses her.

Vi skal erstatte vår oljebaserte økonomi med noe nytt, men vi vet enda ikke hva som blir «vår nye olje» om 30 år. Derfor har vi nettopp valgt å peke på flere mulighetsområder. Felles for dem er at dette er området der norsk næringsliv og industri har fortrinn i form av eksisterende kompetanse.

Med disse forslagene ivaretar vi vår rolle som innovasjonspolitisk rådgiver overfor våre oppdragsgivere og eiere. I siste instans er det norsk politikere som skal foreta de modige valgene som skal lede oss inn i fremtiden.

Vi setter pris på at Einar Lie bidrar til denne viktige debatten. Og ja, den må ses i et historisk lys. Men ikke bare det! I tillegg til vår egen omstilling står vår verden overfor utfordringer som vi aldri tidligere har sett, men som vi må bidra til å løse. Det krever alternativ tenking når det gjelder innovasjon.

Einar Lie etterlyser et sammenhengende intellektuelt grunnlag for forslagene våre. Nå mener vi at det er helt legitimt å innhente nærings- og innovasjonspolitiske råd fra aktører i nærings- og samfunnsliv og basere våre innovasjonspolitiske råd på deres erfaringer fra nærings- og arbeidsliv. Drømmeløfts-rapportene er policy-rapporter, og skal ikke være akademiske avhandlinger.

Men vi har definitivt tatt hensyn til nyere tenkning innenfor forskning på innovasjon og økonomisk utvikling i dette arbeidet. På mange måter hører anbefalingene inn under det Johan Schot og W. Edward Steinmueller har kalt den tredje rammen for innovasjonspolitisk tenkning: transformative change.

Denne til dels erstatter og til dels supplerer tidligere forståelser av innovasjon. Dette gjelder den lineære, forskningsdrevne modellen, der man ser på innovasjon som noe som oppstår i forskningsmiljøene for så å bli tatt i bruk i næringslivet, og  tenkningen omkring nasjonale innovasjonssystemer, der bedriftens innovasjonsprosesser og dens koblinger opp mot andre bedrifter og aktører står i sentrum.

Denne tredje tilnærmingen setter nettopp søkelyset på behovet for innovasjon som kan bidra til bærekraftige svar på store samfunnsutfordringer.

EUs rammeprogram for forsknings- og invasjon, Horisont 2020, er definitivt påvirket av denne tenkningen. Horisont 2020 er ikke et rent forskningsprogram, slik Lie synes å fremstille det, men også et program for innovasjon og næringsutvikling. Deler av programmet, som regnes som verdens største forsknings- og invasjonsprogram, har en  klar innretning mot identifiserte samfunnsutfordringer. Det er til og med øremerkinger rettet mot små og mellomstore bedrifter.

Til forskere som direkte eller indirekte har vært med på å påvirke denne formen for innovasjonsteoretisk tenkning finner vi Charles Edquist, Arie Rip, Mariana Mazzucato, Sheila Jasanoff, Richard Nelson, Carlota Perez, Cristopher Freeman, Nobelprisvinneren Joseph Stiglitz og mange fler. I Norge går det en linje fra arbeidet til STEP-gruppen (nå NIFU) til relevant forskning på Lies gamle arbeidsplass,  TIK-senteret ved Universitetet i Oslo.

Vi er sikker på at Innovasjon Norge og Einar Lie har noe å lære av hverandre. Det handler ikke minst om hva vi kan lære av norsk økonomisk historie i det fremtidsperspektivet vi jobber i. Vi tar initiativet!

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: