Gå til innhold

Flere norske bedrifter bør satse på Sentral- og Østeuropa

6. september 2016

Her ligger det mange gode forretningsmuligheter. Og det er ikke vanskelig å få finansiering til et prosjekt. Forrige uke møttes norske virksomheter for å berette om sine erfaringer med Norway Grants.

Av seniorrådgiver Frauke Muth, Innovasjon Norge

Ung mann med ballong merket Norway Grants

Foto: Christophe Vander Eecken, Norway Grants

EØS-midlene skal fremme bilaterale relasjoner og sosial og økonomisk utjevning i partnerlandene. Men det som er litt underkommunisert er: De gir også fantastiske muligheter for norske bedrifter i utlandet.

Green Industry Innovation Programmet, for eksempel, finansierer prosjekter innenfor «greening of industry». Kriteriene for prosjekt-formål og -innhold har vært ganske brede, slik at mange prosjekter fikk tilsagn om tilskudd.

I år avsluttes dette programmet, og det kommer nye utlysninger i 2017/2018. Og dermed nye muligheter for norske bedrifter å være med! I denne anledningen inviterte Innovasjon Norge alle norske partnere til å gi innspill og snakke om sine erfaringer.

Store markeder med høyt kvalifisert arbeidskraft

Ikke sjelden er det også fordommer som gjør at norske bedrifter nøler med å utforske muligheten i østeuropeiske markeder. «Bildet vi har av for eksempel Romania og Bulgaria gjennom norske mediaer tilsvarer ikke realiteten. Sannheten er mye mer positiv!» Jorunn Tønnesen i Norges Vel, som har hatt lang erfaring med EEA Grants prosjekter. Flere bedrifter peker på at det ligger store markeder med høyt kvalifiserte arbeidskrefter i Østeuropa.

Trenger ikke være «love at first sight»

Rådet til norske bedrifter er å gå grundig og tidlig i gang med å velge ut potensielle partnere i landene som mottar EØS-midler. Det trenger ikke å være «love at first sight», sier Casper Vogt Svendsen i Rainpower. Han er en skikkelig ringrev som har bodd i Romania i noen år for å implementere Norway Grants-prosjekter. «Men du vil merke det i holdningen hans, om samtalepartneren er den riktige forretningspartneren», sier han.

Deltagerne på erfaringsworkshop i Oslo. Blant dem Norway Grants partnere, operatører og representanter fra Innovasjon Norges eiere og oppdragsgivere.

Deltagerne på erfaringsworkshop i Oslo. Blant dem Norway Grants partnere,
operatører og representanter fra Innovasjon Norges eiere og oppdragsgivere.
Foto: Frauke Muth

Norway Grants bidro til Tomras suksess i Polen

Den norske gjenvinnings-giganten Tomra etablerte et eget selskap i Polen og har deltatt i flere Green Industry Innovation-prosjekter. Totalt fikk prosjektene rundt 4 millioner EUR støtte fra Norway Grants. «Norway Grants har bidratt til at vi nå er ledende på det polske markedet», sier sjefen for Tomra sorting, Tom Eng.

Åtte grunner for din bedrift å være med i Norway Grants

Du får tilgang til internasjonale forretningsmuligheter

Du oppdager nye markeder med høy kvalifikasjonsnivå av arbeidstakerne

Du får gjennomført prosjekter som du kanskje ellers ikke kunne ha gjort

Du knytter nye kontakter i utlandet og blir flink til å skjønne forretningskultur

Du får gode referanseprosjekter eller aktiviteter som bidrar til å utvikle forretningen din

Du får et helt nytt syn på utfordringer og dermed helt nye muligheter å løse dem

Din bedrifter knytter kanskje strategiske partnerskap

Du bidrar til bærekraftig vekst i hele Europa

Det største programområdet under Innovasjon Norges ansvar, Green Industry Innovation, er implementert i åtte land. Innovasjon Norge er  «operatør» i Romania, Bulgaria og Polen. Det vil si  dvs instansen som forvalter programmene, utlyser midler, mottar søknader, utbetaler midler og evaluerer rapporter. I de øvrige landene forvalter nasjonale myndighetene pengene selv.

Norske bedrifter må søke i partnerskap med bedrifter i mottakerlandene. Det er søkerbedriften i mottakerlandet som skriver kontrakt med Innovasjon Norge, men den norske partnerbedriften kan få sin andel direkte utbetalt fra Innovasjon Norge. Støtten betales ut etterskuddsvis. I dag har sirka 50 prosent av alle Norway Grants-prosjekter norske partnere.

Les mer om EØS-midlene / Norway Grants
EEA Grants Norway Grants hjemmeside

Skriv en epost til frauke.muth[at]innovasjonnorge.no, om du ønsker å diskutere konkrete muligheter for din bedrift.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: