Gå til innhold

Fallende næringslivsinvesteringer svekker norsk økonomi

2. september 2016

Statistikken viser et sterkt fall i industriinvesteringene i Norge. Det lover ikke bra for fremtidig verdiskaping.

Supply skip i Stavanger

Fallende investeringer i olje, gass og annen industri
truer fremtidig norsk verdiskaping.
(Foto: nightman 1965)

Av spesialrådgiver John Rogne, Innovasjon Norge

En viktig indikator for utviklingen i næringslivet er investeringene.

Uten nye investeringer er det vanskelig å vedlikeholde, øke eller fornye næringslivet og skape vekst i sysselsetting og produksjon.

Investeringene i norsk næringsliv går ned

Utenom boliger og offentlig forvaltning ble det investert for 417 milliarder i norsk næringsliv i 2015. Av dette var 190 milliarder innen olje- og gassutvinning og rørtransport.

227 milliarder ble med andre ord investert i områder utenfor olje og gass. Av bedriftsinvesteringene på fastlandet var rundt 55 milliarder innen industri, bergverk og kraftforsyning. Øvrige investeringer var innen eiendom, samferdsel , turisme, kultur, landbruk, fiske mv.

Fortsatt fall i investeringene i olje og gass

Statistisk sentralbyrå har en egen kvartalsvis investeringsundersøkelse som nå dekker olje- og gassutvinning, industri , bergverk og kraftforsyning. Den siste undersøkelsen fra august i år viser nedjusterte tall for investeringene innen olje og gass og fortsatt fall i 2017.

Investeringene som inngår i undersøkelsen utgjorde 265 milliarder kroner i 2014 og 239 milliarder i 2015. I år  peker utviklingen i retning av investeringer på i underkant av 210 milliarder.

Anslag for 2017 ligger også 14,5 prosent under de anslagene som ble gitt for 2016 i august i fjor.  Det er fortsatt oljeutvinning som drar sterkt ned med 17,5 prosent nedgang i år og 18,6 prosent neste år  (når anslag gitt på samme tidspunkt sammenlignes).

Figur investeringer

For fastlandsindustrien er det noe økning i investeringene i år, men markert nedgang i 2017.

Investeringene innen kraftforsyning øker imidlertid sterkt både i år og neste år. Disse investeringene, som tidligere bare har utgjort en brøkdel av industriinvesteringene, er nå i ferd med å bli dobbelt så store som disse.  Det er spesielt investeringer overføring , distribusjon og innen fjernvarme som nå øker spesielt sterkt.
Figur med investeringer i industrien

For de enkelte bedriftene innen olje- og gass kan kan kuttene gi mening. På den ene siden må de øke egen produktivitet gjennom å gjøre mer for mindre. På den annen side gir det lite mening å investere i felt som nå ikke lenger synes profitable.

Det faktum at vi ikke ser forventninger om økninger i investeringene i resten avnæringslivet gir derfor grunn for bekymring. For det er nå vi må  investere i næringsaktiviteter som kan erstatte de tapte eksport-inntektene fra olje- og gassindustrien.
Figur med industriinvesteringer undergrupper

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: