Gå til innhold

Såkornfondenes plass i virkemiddelapparatet – noen funn og refleksjoner

8. januar 2016
Dandelion seeds blowing in wind, ground view (Digital)

Såkornfondene har gjort betydelige investeringer med både private og offentlige midler.
(ill: Chad Baker/Thomas Northcut)

Innovasjonsbloggen ser nærmere på såkornfondenes plass i virkemiddelapparatet og hvordan de virker i næringslivet.

Såkornfondene er aksjeselskaper hvor private investorer er eiere, og hvor staten bidrar med 50 – 70 % av kapitalen.  Innovasjon Norge er satt til å forvalte og administrere såkornfondordningen på vegne av staten.

Såkornfondene driver aktiv forvaltning, hvor tilførsel av kapital, kompetanse og nettverk står sentralt. Fondene tar stor risiko ved at de går inn i lovende teknologibaserte foretak i en tidlig fase hvor teknologi- og markedsrisikoen i prosjektene er høy. Disse fondene er viktige for etableringen av ny virksomhet og utgjør et bindeledd mellom FoU-miljøer og nytt næringsliv.

I en ny artikkel skrevet for Innovasjonsbloggen, går Sigurd Holtskog og Pål Aslak Hungnes fra Innovasjon Norge nærmere inn på såkornfondenes plass i virkemiddelapparatet.

De konkluderer med at teknologibedriftene såkornfondene har investert i synes å være godt posisjonert i virkemiddelapparatet. Det er gjort betydelige investeringer med både private og offentlige midler. Innovasjon Norge går tidlig inn og faser ut engasjementet når teknologi-bedriftene blir modne.

Klikk her for å laste ned/lese artikkelen om såkornfondene (PDF)!

Det er etablert totalt 17 såkornfond i tre «bølger». I bølge 1 (1998-2000) ble det etablert seks fond. Disse er nå avviklet. I bølge 2 (2006-2008) ble det etablert ni nye fond der fire er landsdekkende og fem er distriktsrettede, hvor de siste også har mandat til å investere i små- og mellomstore bedrifter i tillegg til bedrifter i såkornfasen. I bølge 3 (2013-) er det vedtatt at det skal etableres inntil seks landsdekkende fond hvor staten deltar med inntil 50 prosent av egenkapitalen. I 2014 ble det etablert to nye fond og i løpet av 2016 vil det bli opprettet ytterligere to nye fond.

Såkornfondenes hjemmeside.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: