Gå til innhold

Hvor er Norges eksportstrategi mot FN-markedet?

15. desember 2015

Norge er kjent og anerkjent givernasjon, den største per capita og den sjuende største i absolutte tall. Ønsker vi å bli like kjent for partnerskapene med norsk næringsliv?

Av Eli Bleie Munkelien, direktør Business Partnerships, Innovasjon Norge

1500 delegater fra absolutt alle verdens hjørner er samlet. Det er duket for den 32. internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne konferansen der den norske delegasjonen forbereder seg på lange og krevende forhandlinger over foreslåtte resolusjoner til humanitærrett.

IMG_2521

Bedriftsrepresentanter i NOREPS med konferansedeltagere. Foto: Berith Anne Høivaag Larsen.

Blant konferansedeltagerne finner man en håndfull representanter fra bedrifter. Deres misjon er ikke resolusjoner og paragrafer, men å vise frem hvordan norske bedrifter kan være partner for de humanitære organisasjonene i deres arbeid i dagens mange humanitære kriser. For det er ingen tvil, utfordringene vi står overfor i dag, fra pågående flyktningkrise, naturkatastrofer, klimaforandringer, til et økende antall land rammet av krig og konflikt, er så store at her må alle bidra, alle må samarbeide. Myndigheter, sivilsamfunn og næringslivet.

Forretningspartner eller donor

FN kjøper i dag inn for ca. 150 milliarder kroner hvert år. Det er selvsagt en stor andel av dette som er varer og tjenester som Norge ikke skal eller kan levere, men det er også klart at det humanitære markedet er større enn bare FN. Innovasjon Norge har i dag et oppdrag med å forvalte et nettverk bestående av norske frivillige organisasjoner innen humanitær sektor, myndigheter og bedrifter.

NOREPS (Norwegian Emergency Preparedness System) har som formål å støtte FN og resten av humanitær sektor for å styrke global beredskap og respons under humanitære katastrofer. 60 bedrifter er deltagere i nettverket og de spenner fra høyteknologi, til sanitær, fornybare energiløsninger og helserelaterte produkter.

Mange behov som Norge kan være med å dekke

Norske leverandører er blant de som imponerer med solide bærekraftige produkter og tjenester. FNs mange humanitære organisasjoner er presset på ressurser og oppgaver.

Derfor kommer Innovasjon i samarbeid og til å gjøre seg mer gjeldene i årene fremover. At solcellelampen også lader mobilen, er miljøvennlig, har høy batterikapasitet og tåler en støyt er selvsagt! – mens bedre beredskap og utnyttelse av satellittfotografier på tvers av hjelpeorganisasjonene er fortsatt en utfordring.

FN trenger nye løsninger som vil være tilpasset dagens og morgendagens behov og bidra til å effektivisere hjelpeorganisasjonenes arbeid. Her har norske produkter og norsk teknologi mye å tilby. Men: mens Norge er en anerkjent givernasjon, har vi ikke samme gjennomslagskraft som handelspartner til humanitær sektor.

top5_FN_innkjøp

Kilde: 2014 Annual Statistical Report on UN Procurement.

Per i dag har Norge 0,14 prosent av de 150 milliardene FN kjøper inn for årlig. Det er en nedgang fra 2013 i prosent, selv om salget av produkter økte fra ca. 75 mill. nok i 2013 til 140 millioner i 2014. Danmarks markedsandel er til sammenligning på 2,48 prosent og Sverige har 0,18 prosent.

Trenger norsk eksportstrategi

I september 2015 publiserte den svenske regjeringen sin nye eksportstrategi.  Her kan man lese at svenskene er i ferd med å etablere en strategi for eksport til FN. De har ambisjoner om å satse på dette markedet og å øke salget av svenske produkter og tjenester.

FNs top 5 donorland (etter andel offisiell utviklingshjelp i BNP):

  1. Sverige – 1,12 %
  2. Luxemburg – 1,07 %
  3. Norge – 0,99 %
  4. Danmark – 0,85 %
  5. UK – 0,71 %

Kilde: OECD, Data.

På Røde Kors konferansen er det mange som tar seg tid til å snakke med de norske selskapene som er tilstede. Noen finner akkurat det de har lett etter i årevis – et høyabsorberende laken for få forhindre lekkasjer fra sårede og døde slik at man kan forhindre smitte. Og for den norske leverandøren kan det bety en stor ordre til dette spesielle markedet. For det er ingen tvil om at det humanitære markedet er et krevende marked.

Byråkrati, hierarki og ansatte som er «nomader» i ulike stillinger ute i felt og på kontor gjør det krevende å etablere innkjøpsavtaler. Likevel – her er det mulighet for å få til en vinn-vinn situasjon – Norge kan være en viktig bidragsyter til humanitær sektor og samtidig skape forretningsmuligheter for norske gründere og vekstbedrifter.

Det er på tide å diskutere hva Norges eksportstrategi til FN-markedet skal være. Her må alle bidra, alle må samarbeide. Myndigheter, sivilsamfunn og bedrifter.

Les også: Mange bekker små

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: