Gå til innhold

Mission Innovation – et løft for utvikling og kommersialisering av ren energi

9. desember 2015

Innovasjon skal gjøre ren energi rimeligere enn fossil energi og tilgjengelig for alle i verden. Dette er ambisjonen for initiativet “Mission Innovation” som ble lansert på klimatoppmøtet i Paris. Offentlig finansiert forskning og utvikling skal dobles innen 2020. Samtidig har private investorer forpliktet seg til å gjøre særskilte investeringer i tidlig fase innovasjon. Denne kombinasjonen av offentlig og privat kapital vil bidra til nødvendig fokus på forretningsmessige løsninger.

Mission-Innovation

Photo: Gobierno de Chile, «Ceremonia de lanzamiento de la Iniciativa «Mission Innovation«.

Av spesialrådgiver Astrid Langeland, Innovasjon Norge

“Mission Innovation” er et initiativ som ble lansert ved åpningen av klimatoppmøtet i Paris i desember 2015. Initiativet skal sette fart på både den offentlige og den private innovasjonen for å møte de globale klimaforandringene. Ren energi skal gjøres rimelig i bruk for forbrukerne, skape nye grønne arbeidsplasser og nye kommersielle muligheter.

Gjennom «Mission Innovation» har 20 land forpliktet seg til over de neste fem årene å doble sine investeringer i forskning og utvikling for ren energi. Partnerlandene representerer 75 prosent av verdens CO2-utslipp fra elektrisitet. De fem mest folkerike landene Kina, India, USA, Indonesia og Brasil er alle med på inititativet.

Norge er med

Dette betyr gode muligheter for norske bedrifter og forskningsinstitusjoner til å delta i både utvikling og global kommersialisering av nye energi løsninger. Norge har også forpliktet seg til initiativet, og statsminister Erna Solberg var med på lanseringen i Paris.

«Norge har erfaring i å dele, og er villig til å sette av de nødvendige ressurser til innsatsen», sies det på regjeringens nettsider. Det siktes mot en dobling av de offentlige penger viet til utvikling og distribusjon av rene energi teknologier og løsninger innen 2020.

Privat sektor er med

For å få en gjennomført bruk av ren energi teknologi i verden, forutsettes det at både regjeringer og privat sektor investerer. “Mission Innovation” er derfor supplert med en egen privat investor gruppe som har forpliktet seg til å gjøre særskilte investeringer i ren energi med fokus på tidlig fase innovasjoner.

I dette parallelle initiativet, som er ledet av Bill Gates og kalt ”Breakthrough Energy Coalition”, er til nå 28 institusjonelle private investorer fra 10 land involvert. Initiativet har et åpent i fokus og vil ifølge Bill Gates «forfølge bokstavelig talt dusinvis og dusinvis av spor».

Flere eksempler på teknologier er nevnt i forbindelse med lanseringen av initiativet: Biodrivstoff, karbonfangst og lagring, luftbårne vindturbiner, og kjernefysisk fisjon og fusjon. Gates har også nevnt muligheten for at flytende hydrokarboner vil kunne bli syntetisert fra sollys (solar drivstoff) innen 2025.

En katalysator for utvikling og kommersialisering

Innovasjon Norge anbefaler at norsk næringsliv utvikler bærekraft som konkurransefortrinn og støtter i dag næringslivet med risikofinansiering og forretningsutvikling.

«Næringslivet har på ingen måte maktet å utnytte det enorme markedspotensialet som klimautfordringene representerer. Derfor bidrar denne ambisiøse, globale samarbeidsavtalen med offentlig og privat kapital til å utvikle renere energi og til at løsningene faktisk kommersialiseres og blir tatt i bruk», sier direktør i Innovasjon Norge Inger Solberg.

Private investorer bidrar til forretningsmessige løsninger

Hun legger vekt på at forpliktelsene fra de private investorene vil bidra til at det utvikles forretningsmessige løsninger og gir det nødvendige fokus på kommersialisering som må til for at klimagevinstene kan utnyttes på bred font.

Også Forskningsrådet, som har vært med på å utvikle initiativet, er klar til å gjøre sin del av jobben for å stimulere til mer forskning på dette viktige feltet. 

Samarbeid og deling av data, analyser og kompetanser

Deltakerlandene vil samarbeide gjennom eksisterende internasjonale institusjoner. Data, analyser og kompetanse skal gjøres tilgjengelig for alle regjeringer, investorer og teknologiinnovatører.

Kommersialisering og spredning av ren energi teknologi skal stimuleres slik at de nye, rene løsningene fanger hele det globale markedspotensialet. Det vil investeres innenfor en lang rekke sektorer som produksjon, lagring og effektiv bruk av elektrisitet i tillegg til jordbruk, transport og industri.

Les også: Tre nye programmer for teknologioverføring.

 

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: