Gå til innhold

Tre nye programmer for teknologioverføring

23. november 2015
Foto: ThinkStock

Like barn leker best, men ulike barn skaper mest. Dette er utgangspunktet for hele tre nyskapinger i 2015. Teknologioverførings programmet «Klyngene som omstillingsmotor» ble lansert av Innovasjon Norge i september, og programmene «Idélab» i regi av Forskningsrådet og «Norwegian Pumps & Pipes» i Helse Vest har fått midler på Statsbudsjettet for 2016.

Av spesialrådgiver Astrid Langeland, Innovasjon Norge

Innovasjon Norges oppgave er å bidra til lønnsom innovasjon og næringsutvikling. Dristig og lønnsom innovasjon oppstår ofte når teknologi, kunnskap og produksjonsmetoder overføres fra én næring til en annen og ved bruk av eksisterende teknologi og kunnskap på nye måter og til nye formål. Teknologioverføring skjer i stor grad både nasjonalt og fra internasjonale kilder. Det er mange gode eksempler;  blant annet brukes boreteknologi i romfart og i helsesektoren.

Teknologioverføring bør ikke skje tilfeldig

Nå skjer teknologioverføringen tilfeldig og er avhengig av at folk møtes her og der og snakker sammen. Det finnes ikke arenaer for systematisk teknologioverføring mellom sektorer i Norge i dag. Ved å sette teknologioverføring i system og på ulike måter skape bedre rammebetingelser for å utnytte dette nyskapings potensialet, kan ny, framtidsrettet virksomhet skapes.

I dagens situasjon med stort behov for omstilling er det nødvendig at kunnskapsmiljøene jobber sammen for å utvikle nye næringsområder. Spesielt er det gjenbruk av olje teknologi som er fokusert, men også spisskompetanse fra de teknologitunge norske næringsklyngene.

1. Klyngene som omstillingsmotor

Norge har mange teknologitunge klynger. Spisskompetanse og teknologi fra disse næringsmiljøene skal systematisk deles med andre klynger og sektorer. Målet er at teknologioverføring skal bidra til å øke innovasjons- og omstillingstakten i hele næringslivet.

Som piloter i det nye programmet har Innovasjon Norge valgt:

  • Kongsberg- og Raufossmiljøene er anerkjente for sin spisskompetanse på produktivitet og innovasjonshastighet.
  • Smart Energy Halden har spisskompetanse på IKT. De skal bidra til digitalisering av industrien og få fram flere lønnsomme IT-løsninger ved å overføre sin kompetanse til andre klynger.

Det nye Innovasjon Norge-programmet; Klyngene som omstillingsmotor har ambisjoner om en tung satsing over flere år, men det er satt av 10 millioner kroner for oppstart i 2015. De FoU- og innovasjonsprosjektene som kommer ut av satsingen vil bli finansiert på vanlig måte av bedriftene selv, eventuelt i kombinasjon med etablerte støtteordninger i regi av Innovasjon Norge, EU, Forskningsrådet og Enova.

2. Idélab

Idélab er en utprøvd metode for å dyrke frem nye og radikale idéer i grenseflatene mellom ulike fagfelt. Forskningsrådet har brukt metoden og det er gjort gode erfaringer i England. Metoden egner seg godt til å plukke ut de mest grensesprengende innovasjonsprosjektene gjennom en tidsbegrenset og intens idéutveksling på tvers av faggrenser. Folk med ulik kompetanse jobber intensivt over en periode, gjerne så lenge som en uke, for å generere ideer til ny virksomhet. Løsningene som kan gi opphav til ny verdiskaping, blir sluset inn i det ordinære virkemiddelapparatet.

Idélab metoden vil kunne tilføre norsk innovasjons- og næringspolitikk nye elementer da det er en ny måte å tenke systematisk innovasjon på. I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 ligger det inne 10 millioner kroner til Idélab hos Forskningsrådet. Programmet har ambisjoner om et årsbudsjett på 130 millioner kroner.

3. Norwegian Pumps & Pipes

Stavanger universitetssykehus har i samarbeid med andre kunnskapsmiljøer i regionen, næringslivet og Stavanger-regionen etablert initiativet Norwegian Pumps & Pipes med målsetning om å øke teknologioverføringen fra olje og gass til helse og omsorg. I Statsbudsjettet for 2016 er Helse Vest innvilget et ettårig tilskudd på 5 millioner kroner som et næringspolitisk satsingsområde for at Stavanger-regionens ledende fagfolk og forskere innen energi, medisin og akademia skal utveksle ideer og utforske nye kompetanseoverføringer på tvers av fagfelt.

Norwegian Pumps & pipes er del av et nettverk lokalisert i Houston som jobber for å samle ledende fagfolk og forskere innen energi, medisin, akademia og romfart for å utveksle ideer og utforske nye teknologioverføringer på tvers av fagfelt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: