Gå til innhold

Mange bekker små…

18. oktober 2015
Cluj

Det er begynt å bli mørkt, veldig mørkt. Fem gneldrende hunder kommer løpende. De stopper på andre siden av et høyt nettinggjerde! Jeg befinner meg på et industriområde utenfor Cluj, en by  som ligger nord-vest i Romania. Jeg skal på fabrikkbesøk sammen med en kollega. Her produseres turbiner og rør til blant annet norske vannkraftverk forteller eieren meg. «Alt er mulig» sier han på norsk. Han synes det er et godt motto han har lært av sine norske kunder.

Av Eli Bleie Munkelien, direktør Special Projects Norway, Innovasjon Norge

Christian Dreptate, som eier fabrikken sammen med kompanjongen, Viorel Prodan , viser frem fabrikklokaler, forklarer oss prosessen, viser tegninger og produkter under ferdigstillelse. Det er enorme stålkonstruksjoner.

– Pass på hvor du setter foten, sier Christian ofte. Vi er i en klassisk gammel fabrikkbygning med minimalt av dagslys og oppvarming – samt mange muligheter for å skade seg. – Hvor mange «lost time accidents» har dere, spør jeg. – Så å si ingen, svarer Christian; før tenkte vi overhodet ikke på den slags, men i møtet med Norge har det endret seg fullstendig. Selv om vi fra ledelsen stiller strenge krav til HMS er det vanskelig å få de ansatte til å etterleve de. Men det har hjulpet at norske kunder har kommet hit og snakket direkte til våre ansatte om HMS. Det handler om å endre tankesettet – det er ikke gjort på en, to tre, men det er et hav av forskjell på før og nå.

Hva gjør Innovasjon Norge her?

Bakgrunnen for vårt besøk er at Innovasjon Norge er programoperatør for et EØS-finansiert program innen Green Industry Innovation Program. Programmet gjør det mulig for SC Ikon Ideea, som firmaet heter, og andre å søke midler til innovative og miljømessige forbedringer av for eksempel produksjonsprosesser. Christian og Viorel har fått innvilget delfinansiering av nye maskiner.

Samtidig skal de flytte produksjonen til nye fabrikklokaler som er under bygging, samt starte opp en egen enhet som jobber med miljøvennlig industridesign. De nye lokalene ligger lenger ut fra sentrum og nærmere flyplassen.  – Vi ser jo hva som skjer med industrien i vestlige land, forteller Christian. De må flytte ut av bykjernen, og lett tilgjengelig infrastruktur er viktig. Vi investerer jo for fremtiden, legger han til.

For ca 10 år tilbake var Christian og Viorel vanlige lønnsmottakere i 30-årene, med universitetsutdannelse innen økonomi, reiseliv og turisme. Etter et messebesøk bestemte de seg for å satse alt. De kjøpte en maskin for å produsere varer av stål, som skulle vise seg å være helt ubrukelig. I dag ler de av det – noen feil kan man bare lære av ved å gjøre dem selv.

Historien de forteller inneholder mye andre kan lære av. Men sett i fra deres ståsted, ikke noe spesielt. Det er jo så mange som gjør spennende ting…

Men litt stolthet kan vi jo skimte når de forteller om direktesending på nasjonal TV da den største lastebilen noen sinne på rumenske veier kjørte ut av deres fabrikkområde med rør – til Norge.

Nye fabrikklokaler og maskiner vil ha mange positive effekter, ikke minst miljømessige. Oppvarmingen skal være egenprodusert basert på pellets som de kjøper de fra en annen fabrikk, Sortilem, 30 min fra Cluj. Her produserer blant annet våre kjente, norske tripp-trapp-stoler.

Treforedlingen som inngår i produksjonsprosessen fører til mye støv, men støvet samles opp og blir til pellets som så blir fornybar energi hos Ikon Ideea.

Sortilem har fire kunder og en leverandør fra Norge. Et godt rykte spres lett. Også de har fått støtte fra Innovasjon Norge via Norway Grants til innkjøp av spraymalingsmaskiner, som allerede var i full drift. Tripp-trapp i hvit, brun, rosa og grønn – alt er mulig! Spraymalingen ble tidligere gjort manuelt. Det førte til stor variasjon i kvalitet og dermed stor avfallsmengde. Dessuten bød produksjonsprosessen på HMS utfordringer og kostbart sløsing med malingen. Arbeiderne som før sprayet er nå omskolert til å betjene maskinene. Bra for inntjeningen, bra for miljøet, bra for arbeiderne og ikke minst bra for Stokke.

Investeringer i grønn innovasjon

EØS-midlene er Norges bidrag til å redusere sosiale og økonomiske forskjeller i Europa. Samtidig styrker de kontakten og samarbeidet mellom Norge og de 16 mottakerlandene. For inneværende finansieringsperiode utgjør EØS-midlene om lag 16,5 milliarder kroner, fordelt på 16 av EUs mindre velstående land.

Totalt er det 100 prosjekter som har fått innvilget støtte til ulike under Green Industy Innovation programmene. I Bulgaria har Innovasjon Norge godkjent 32 prosjekter der 24 prosjekter har norsk partner. I Romania er det godkjent 53 prosjekter, der 31 prosjekter innbefatter norsk partner, og i Polen er det godkjent 28 prosjekter, der åtte har norsk partner.

Alle prosjekter har tydelige mål og respektive indikatorer for å registrere måloppnåelse. Snart er det tid for å samle inn data, som vil bli spennende. Kanskje vi vil se en stor Å?

3 kommentarer leave one →
  1. 9. november 2015 09:38

    Tusen takk Eli – for et flott innblikk i hvordan bilaterale partnerskapsprosjekter mellom norske og rumenske bedrifter kan fungere. Mange gode partnerskapsprosjekter er for tiden under gjennomføring i mottagerlandene for EØS-midlene. Prosjektsamarbeid gir en mulighet til større markedsinnsikt og til å bli bedre kjent med potensielle samarbeidspartnere, som jeg håper flere norske aktører kan få opp øynene for. Jeg oppfordrer andre norske bedrifter/organisasjoner til å dele sine prosjekterfaringer, samt tips og gode råd i så måte.

Trackbacks

  1. Hvor er Norges eksportstrategi mot FN-markedet? | Innovasjonsbloggen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: