Gå til innhold

Reiseliv – en viktig og prioritert del av vårt samfunnsoppdrag

1. oktober 2015

Av Cathrine Pia Lund, direktør Merkevaren Norge, Innovasjon Norge


Norge har vunnet storeslem i trekningen av vakker og storslått natur, og via sosiale medier sendes førsteklasses feriebilder fra Norge ut i hele verden. Men turisters engasjement, fjorder og nordlys til tross; reiselyst til Norge har ikke kommet av seg selv. Bak ligger mange års kontinuerlig og målrettet markedsføring av Norge som ferieland.

Innovasjon Norge ønsker å fortsette å være en solid og relevant partner for norsk reiselivsbransje også i framtiden. Derfor har vi rigget oss for relevans og vekst med divisjonene Merkevaren Norge og Bærekraft. Foto: Terje Rakke/Nordiclife - Visitnorway.com

Foto: Terje Rakke/Nordiclife – Visitnorway.com

Men vi er ikke alene om storslått natur, og reiselivets fremtidige vekstpotensial skaper store muligheter for Norge å kunne by på enda mer. På unike urbane opplevelser, kunst og kultur, norsk mat – kombinert med nettopp vår fantastiske natur.

Reiselivsmedarbeidere

I de 11 årene Innovasjon Norge har eksistert har reiseliv vært en viktig del av vårt oppdrag, og det tredelte mandatet som er gitt av regjeringen er unikt. Innovasjon Norges reiselivsmedarbeidere har som hovedansvar å utvikle nye reiselivskonsepter, bidra med kompetanse, utarbeide analyse og statistikk og profilere Norge i utlandet. Ikke på siden av selskapets øvrige aktiviteter – men som en godt integrert del.

I Norge er det i dag 57 personer som på vegne av stat og fylker sørger for at disse oppgavene blir ivaretatt. 21 av disse jobber med reiseliv på Innovasjon Norges hovedkontor i Oslo, i utlandet 36 personer. Reiselivets plass i Innovasjon Norge er viktig også for å skape gode synergier, for en næring som så til de grader er avhengig av samspill med næringslivet forøvrig.

Alternative løsninger

Finansavisen publiserte nylig to saker om at enkelte aktører i næringen ønsker å se på alternative løsninger for organiseringen av profileringen av Norge, i sitt innspill til ny reiselivsmelding.

Vi ser gjerne på organisering, vi er åpne for ulike alternativer, men vi stiller oss undrende til om dette fokuset er det viktigste, nå som vi endelig får muligheten til å utforme innhold i en ny reiselivsmelding for Norge. Burde vi ikke først og fremst konsentrere oss om å se på vekstpotensialet for Norge, utviklingsbehovet og veien videre for å samles om å bli et enda mer attraktivt reiselivsmål FØR vi tar debatten om organisering som det viktigste?

Innovasjon Norge og reiseliv

Finansavisen skriver blant annet i sin artikkel: «I år (2015) har IN 225 millioner statlige kroner å rutte med som kan brukes på reiselivsnæringen».

Dette gir ikke det hele bildet av hvordan Innovasjon Norge totalt sett jobber med norsk reiselivsnæring. I 2015 fikk vi rundt 860 millioner mer til norsk næringsliv, der reiselivsbedrifter også inngår. Til å støtte reiselivsklynger som ARENA USUS, til å støtte en rekke nyetablerte reiselivsbedrifter med etableringsstøtte og risikolån for reiselivsbedrifter i vekst.

Ja, vi fikk også et kutt i administrasjonsutgiftene, og et kutt på reiselivsposten – og vi valgte på samme måte som alle andre bedrifter må, å bruke anledningen til å se hvordan vi nå kunne effektivisere vårt arbeid. Ingen slipper unna denne utviklingen, det er ingen grenseløs kapitaltilførsel for noen av oss, og vi må også ta samme medisin som våre kunder – å kunne håndtere kostnadskutt og å lære oss å gjøre ting på nye måter.

Ny handlingsplan for reiselivssatsingen

Med reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i spissen ble det laget en plan for hvordan vi ønsker å levere og fokusere fremover. Dette resulterte i en ny handlingsplan for reiselivssatsingen.

Det mange kanskje ikke tenker på er at det sluses langt flere midler enn de øremerkede budsjettmidlene fra Nærings- og fiskeridepartementet inn mot reiselivssatsingen. I 2014 hadde Innovasjon Norge 6,1 milliarder å bruke på alle sektorer og årsrapporten viser at totalt 443 millioner gikk til reiselivsnæringen. Dette inkluderer blant annet utvikling og innovasjon av reiselivsbedrifter.

La oss sikre utvikling og vekst

Det er bare å erkjenne at Norge ikke har en stor del av den internasjonale reiselivskaka. Desto viktigere er det at vi sammen jobber systematisk for å nå vårt felles mål; å sikre utvikling og vekst i norsk reiseliv framover. Vi har mange muligheter, men vi har også mange utfordringer vi må løse, i fellesskap, for å kunne klare å ta vår del av vekstpotensialet.

Og la det ikke være noen tvil. Innovasjon Norge ønsker å fortsette å være en solid og relevant partner også i framtiden.

Våre medarbeidere over hele verden har både kunnskap til og et genuint ønske om å få dette til sammen med bransjen. Derfor har vi rigget oss for vekst og relevans. Derfor har vi etablert divisjonene Merkevaren Norge og Bærekraft. For å styrke satsingen på reiseliv som en viktig del av norsk næringsliv, av norsk landbruk, av norsk kunst og kultur.

Det at Innovasjon Norge nå også har fokus på Merkevaren Norge er ingen trussel mot profilering av norsk reiseliv. Tvert i mot. Vi vet at et lands omdømme påvirker landets evne til å tiltrekke seg kapital, talenter og turister. Vi kjøper av dem vi liker og en tydelig norsk internasjonal posisjon vil styrke Norge som turistdestinasjon.

Et godt, norsk omdømme vil rett og sett bidra til å tiltrekke seg flere turister. ‘Times are a changin’ sa Bob Dylan, og det er endringstider og omstilling for hele landet, også for reiselivet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: