Gå til innhold

Verdensøkonomien får karakteren B minus

18. juni 2015

Innovasjon Norges siste rapport om handel og eksport viser fortsatt stor usikkerhet, både i den norske og den globale økonomien.

Av spesialrådgiver John Rogne, Innovasjon Norge

Norsk flagg overlagt graf.

Usikker fremtid for norsk økonomi. Illustrasjon: Kheng guan Toh

Norsk eksport

Sammenlignet med mai 2014 var det i mai en nedgang på 2,3 prosent norsk fastlandseksport. For de fem første månedene samlet er det oppgang på 4,2 prosent. Mai hadde to færre virkedager enn mai i 2014, og dette forklarer det negative fortegnet denne måneden.

Verkstedindustri, kjemiske produkter og torsk dro eksporten opp i mai mens raffinerte petroleumsprodukter dro kraftig ned.

OECDs analyse

OECD kom med ny utgave av sin halvårlige «Economic Outlook» 3. juni.

I sine reviderte prognoser starter OECD med å slå fast at 1. halvår ble skuffende svakt, og hadde den svakeste veksten siden finanskrisen i 2008. Det var spesielt nedgangen i USA som bidro til dette.

OECD venter nå at veksten gradvis vil tilta i 2015 og 2016, men det er bare for euroområdet de oppjusterer sine vekstprognoser for 2015, gitt i november i fjor (opp 0,75 prosentpoeng). For 2016 justerer de vekstanslaget opp med 0,75 prosentpoeng for eurolandene og Japan.

Samlet for hele verden, for USA og for BRICs landene er det nedjusterte prognoser sammenlignet med november i fjor. Sjeføkonom Catherine L. Mann i OECD gir verdensøkonomien karakteren B minus. Det er flere svakheter men hovedproblemet er nå at investeringene i industrilandene svikter. De har ikke tatt seg opp slik de tidligere har gjort i etterkant av tidligere store konjunkturtilbakeslag.

Norsk Økonomi

SSB kom med ny utgave av «Økonomiske Analyser» 4 juni. Her regner de med at etterspørselen fra fastlandsnæringene vil falle markert gjennom resten av 2015, men mer beskjedent gjennom neste år.

Dette gir en meget svak utvikling i fastlandsøkonomien ut 2015, da svært mange næringer direkte eller indirekte har petroleumsnæringen som marked. Med økt vekst internasjonalt, lav rente og relativt høy vekst i offentlig etterspørsel og stønader til husholdningene ventes å øke etterspørselen fra fastlandet samtidig som eksporten gradvis tar seg noe opp.

SSB regner med at dette sammen med importandeler som går noe ned, vil motvirke de negative etterspørselsimpulsene fra petroleumsnæringen, og fra tidlig i 2016 føre til at veksten i Fastlands-Norge igjen kommer over trendvekst på 2,25 prosent.

Innovasjon Norges rapport om handel og konjunkturer for mai 2015

Se også: Om virkningen av en lav oljepris på norsk økonomi

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: