Gå til innhold

Tegn på en svakere utvikling i norsk økonomi

1. mai 2015

I den siste utgaven av Innovasjon Norges oversikt over handel, eksport og økonomiske konkjunkturer er det tegn på en svakere utvikling i norsk økonomi.

Av spesialrådgiver John Rogne, Innovasjon Norge

Norsk PMI er en vektet konjunlturindikator, oppdelt i ordreinngang, produksjon, sysselsetting, leveringstid fra leverandør og lager av innkjøpte varer, utarbeidet av Danske Bank Norge og NIMA. Norsk PMI  var overraskende svak i mars.

Indeksen økte til 51,9 i januar for deretter å falle til 50,9 i februar og 48,8 i mars. Alle verdier over 50 indikerer økt aktivitet, mens tall under 50 antyder det motsatte. Selv om det er stor usikkerhet knyttet til denne indeksen, kan det være et varsel om svakere utvikling i norsk økonomi.

Alle underindeksene, med unntak av lager av innkjøpte varer falt markert tilbake i mars. Det gjelder både ordreinngang, produksjon, sysselsetting og leverandørers leveringstid.

Norges Banks utlånsundersøkelse for 1. kvartal 2015, viser at bankene sine utlånsmarginer til både husholdninger og foretak fortsatte å falle i 1. kvartal og det er ventet ytterligere fall i 2. kvartal 2015 for husholdningene, og uendret for foretakene. Det rapporteres ikke om endringer i øvrige lånebetingelser.

Utlandet

Det internasjonale pengefondet (IMF) publiserte siste utgave av World Economic Outlook nå i april. Denne gang er undertittelen til rapporten “Uneven Growth”.

Her sier de at den globale veksten fortsatt er moderat og for de store økonomiene er utsiktene ulike. Prognosen om global vekst i 2015 på 3,5 prosent fra januar opprettholdes og vekstanslaget for 2016 justeres opp med 0,1 prosentpoeng til 3,8 prosent.

Veksten i industrilandene ligger an til å bli noe sterkere enn tidligere antatt, mens det er nedjustering for store framvoksende økonomier og utviklingsland. Til tross for svakere vekst sto likevel den siste gruppen for tre fjerdedeler av samlet global vekst i 2014.

IMF peker på flere komplekse forhold som påvirker utsiktene på mellomlang og lang sikt. Vekstutsiktene for de framvoksende økonomiene er nedjustert. I industrilandene er det aldrende befolkning, svak investeringsutvikling og svak produktivitetsvekst som reduserer vekstforventningene og dermed forsterker en svak investeringstrend.

Last ned siste utgave av Innovasjon Norges økonomiske rapport her!

One Comment leave one →
  1. Geir Morten Johansen permalink
    1. mai 2015 11:57

    Sendt fra min Windows Phone ________________________________

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: