Gå til innhold

Fall i oljeprisene og en svak global økonomi preger utviklingen i Norge

2. mars 2015

Innovasjon Norge har lagt frem en ny utgave av sin rapport om den økonomiske utviklingen.

Av John Rogne, Innovasjon Norge

Sammenlignet med januar i 2014, falt samlet vareeksport med 20,9 prosent i januar.  Holder vi skip, råolje og naturgass utenom, og bare ser på fastlandseksporten var det, en nedgang på 2,2 prosent i januar.

Det var eksport av raffinerte petroleumsprodukter (bensin, diesel propan mv., som inngår i fastlandseksporten) som dro eksportverdien ned, med en nedgang på 4,3 milliarder kroner eller 60 prosent fra januar i fjor. For fastlandseksport utenom energiprodukter var det en økning på 3,6 milliarder kroner eller 13,9 prosent, sammenlignet med januar i fjor.

Markedene i utlandet

Det internasjonale bakteppet for norske bedrifter har vært preget av svak vekst og usikkerhet. Nasjonalregnskapstall for utviklingen i 2014 har gjennomgående vært svake, med USA som det positive unntaket.

Utviklingen i BRICS landene har vært spesielt skuffende i 2014.

Veksten i Kina har vært avtakende, Brasil sliter med stagflasjon, Russland preges av resesjon, fall i oljeinntekter og boikott fra vestlige land og Sør Afrika preges av ineffektivitet og korrupsjon.

Det eneste lyspunktet er India, der veksten har tatt seg opp og ny ledelse synes å gi ny giv.

Norsk økonomi

Norsk Industri kom med sin årlige konjunkturrapport 3. februar 2015. Som tidligere har de gjort en egen undersøkelse blant medlemmene. I følge denne undersøkelsen venter lederne i industribedriftene en eksportvekst på elleve prosent i 2015, men en nedgang i omsetningen på hjemmemarkedet på seks prosent.

For bedriftene i oljeklyngen vil fallende investeringer dra aktiviteten ned. Det at PUD (Plan for utbygging og drift) for det store petroleumsfeltet Johan Sverdrup leveres inn 13. februar, vil redusere nedgangen og trolig gi flere nye oppdrag til norske bedrifter i årene 2015-2018.

Bedriftene i oljeklyngen venter likevel fem prosent redusert omsetning. Øvrig industri venter sju prosent økt omsetning i 2015.

Bedriftene venter en generelt en svak utvikling i hjemmemarkedet i 2015. De venter mellom fire og sju prosent nedgang i omsetningen, avhengig av om de innenfor eller utenfor oljeklyngen. (side 73 i månedsrapporten)

Klikk her for å laste ned rapporten om norsk eksport og handel januar 2015!

One Comment leave one →
  1. 5. mars 2015 11:28

    Hei

    Dette skaper også muligheter,
    Vi er de norske våghalser som dere etterlyser, som etablerer bedrifter som skal leve under, og etter Oljetidsalderen.

    http://www.telen.no/tv/3-63DF520D.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: