Gå til innhold

Målrettet tiltrekning av vitenskapelige talenter til Norge

15. desember 2014

NHO mener Norge bør tiltrekke seg verdens mest talentfulle studenter og forskere.

Av Svein Oppegaard, direktør arbeidslivspolitikk, NHO

Student naturvitenskap

Student. Foto: Azman Jaka, thinkstock

Gunnar Bovim, Rektor ved NTNU, presenterer i Aftenposten 8. desember  gode tanker for hvordan vi skal trekke vitenskapelige talenter til Norge. NTNU vil rekruttere utenlandske toppforskere på «next-to-Nobel» nivå til strategisk viktige områder.

Næringslivets Hovedorganisasjon kan slutte seg til den målrettede strategi Bovim skisserer.

Vi vil tro at regjeringen kan gjøre det samme når den i sin Langtidsplan for forskning og høyere utdanning uttaler at: «Norge skal være et av de landene som verdens mest talentfulle studenter og forskere ønsker å dra til».

Sentralt opptak av utenlandske studenter

Da må vi ikke bare tenke målrettet når det gjelder hvilke utenlandske forskere vi vil trekke til oss. Vi må gjøre det samme når det gjelder utenlandske studenter på bachelor-, master- og doktorgradsnivå.

Svein Oppegaard

Svein Oppegaard. Foto: Caroline Roka/NHO.

Det er etter hvert blitt mange av dem ved norske læresteder, og det er i stor grad norske skattebetalere som finansierer deres utdanning.

NHO har foreslått at det innføres en ordning med sentralt opptak av utenlandsstudenter, der man velger de beste innenfor fagområder vi regner med at norsk arbeidsliv vil ha særlige behov fremover, som for eksempel naturvitenskap og teknologi eller medisin, helse og omsorg.

Tilbys lån, ikke stipend

De utenlandsstudentene som tas opp skal bli tilbudt lån, men ikke stipend, fra Statens Lånekasse. De som etter endt utdanning får seg jobb i norsk arbeidsliv skal få en gunstig avskrivning tilsvarende stipendandelen norske studenter tilbys.

Dersom regjeringen skal nå sin målsetting om å få flere talentfulle utenlandske studenter til Norge, bør den vurdere NHOs forslag seriøst for å sette handling bak ambisjon.

 

 

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: