Gå til innhold

Norsk fastlandseksport av varer går opp – lav vekst globalt

27. november 2014
Untitled-1

Eksport- og konkukturutviklingen i oktober, rapport fra Innovasjon Norge

Konjunkturene preges fortsatt av lav vekst, skriver spesialrådgiver John Rogne i Innovasjon Norges siste handelsrapport. 

Av spesialrådgiver John Rogne, Innovasjon Norge

Norsk Økonomi

Fastlandseksporten av varer økte med hele 12,7 prosent i oktober. Gjennomsnittsøkningen for de ti månedene i år er 5,9 prosent Redusert kronekurs bidrar til å heve prisene regnet i kroner for varer, der prisene i markedet noteres i USD og euro.

Foreløpige nasjonalregnskapstall for 3. kvartal 2014 viser at norsk fastlandsøkonomi voks med 0,4 prosent fra kvartalet før. Etter at kraftforsyning trakk veksten opp med nær 0,3 prosentpoeng og bidro til vekst på 1,2 prosent i 2. kvartal, er veksten tilbake til samme moderate nivå som har preget den i mer enn halvannet år. Bygge- og anleggsvirksomhet og varehandel trakk veksten opp i 3. kvartal.

Industriproduksjon økte med 0,7 prosent i 3. kvartal, der verftsindustrien, reparasjon- og installasjonsvirksomhet og produksjon av maskiner og annet utsyr bidro til økningen. Det gjorde også fiskeindustrien.

Aktiviteten i tjenesteytende næringer utenom offentlig sektor og forvaltning økte med 0,9 prosent i 3. kvartal, som er den sterkeste kvartalsveksten siden 4. kvartal 2012.

Konjunkturene i utlandet

Internasjonale preges bildet fortsatt av svak vekst. Nasjonalregnskapstall for 2. og 3. kvartal har gjennomgående vært skuffende svake. Både OECD, IMF og EU kommisjonen kommet med nedjusterte vekstprognoser, og veksten har med unntak av få land blitt svakere enn ventet.

Verdensøkonomien er i et balansepunkt mellom arven eller sporene (stor gjeld og arbeidsledighet) etter finanskrisen og en skydekt framtid (fare for lang tid med lav vekst og tilbakeslag) sier IMF. Vekstanslagene blir igjen nedjustert.  Samtidig er det store forskjeller mellom enkeltland, der USA og euroområdet nå er ytterpunkter på hver sin side. USA med god vekst og euroområdet med fare for nytt tilbakeslag og økt deflasjonsrisiko. Japan hemmes av svært høy statsgjeld og økt salgsskatt (momsøkning). Sistnevnte er nødvendig for å redusere statens gjeld men samtidig svekker økt skatt kjøpekraften og reduserer forbruket. Vekstutsiktene for Japan er derfor svært moderate.

I euroområdet stoppet veksten nesten helt opp i andre kvartal, og det gjelder også de største landene. Selv motoren Tyskland har sviktet. Det tyske Ifo instituttet sitt barometer har i flere måneder vist stadig svakere bedømming av situasjon og utsikter, men november-undersøkelsen brøt den negative trenden, og indeksen gikk litt opp både for nåsituasjon og utsikter, og eksportindustrien er igjen hoveddriver.

Last ned oktober-rapporten her! (PDF)

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: