Gå til innhold

Stor usikkerhet i utviklingen av norsk eksport

29. oktober 2014

September-rapporten om norsk næringslivs eksport og handelsbalanse er klar. Utsiktene for norsk økonomi er svekket som følge av synkende oljepris.

Kasse med norsk flagg

Illustrasjon: michaklootwijk/thinkstock

Av spesialrådgiver John Rogne, Innovasjon Norge

Utviklingen internasjonalt

Internasjonalt er det fortsatt USA som drar veksten opp. Gjennomgående er veksten internasjonalt fortsatt moderat og vekstutsiktene er svekket siste måned.

Samtidig har usikkerheten økt. Eurolandene preges av svak vekst og nå er også utviklingen og signalene svake for Tyskland.  Veksten og – utsiktene er også nedjustert for de nye vekstøkonomiene, spesielt Brasil og Russland.

Aksjekurser og oljepris har falt overraskende mye. Renteøkning skyves derfor ut i tid.

Norsk økonomi

I Norge har vi så langt merket lite, bortsett fra uro og nedgang i aksjekurser. Ledigheten er stabil og boligprisene har fortsatt å øke, mens rentene for boliglån har gått ned.  Husholdningenes gjeldsvekst er stabil og prisstigningen er nær 2,5 prosent (som er målet til Norges Bank).

Utsiktene for norsk økonomi er svekket gjennom fallet i oljepris, og kronen har svekket seg. Usikkerheten har generelt økt.

Norsk fastlandseksport ligger de to siste månedene (auust.og september) trendmessig rundt 7 prosent høyere enn for ett år siden.  Prisindeksene for 3. kvartal tyder på at knapt 3 prosentpoeng  av økningen er økt pris i kroner og resten økt volum.

I nasjonalbudsjettet for 2015 som ble lagt fram 8. oktober sier regjeringen sier innledningsvis i at den vil føre en politikk som gir næringslivet økt konkurransekraft og mulighet til å skape større verdier og trygge arbeidsplasser for framtiden.  Regjeringen ser det høye kostnadsnivået og høy gjeld i husholdningene som utfordringer som gjør oss sårbare. Dette kan bremse aktiviteten på kort eller mellomlang sikt.

Regjeringen sier, sitat:

Den økonomiske politikken må støtte opp under omstillinger i retning av en mindre oljeavhengig fastlandsøkonomi, der ressurser som nå er sysselsatt med å levere til norsk oljevirksomhet gradvis flyttes over i eksportrettet virksomhet.

Last ned september-rapporten om norsk eksport og konjunkturutvikling!

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: