Gå til innhold

Norsk næringslivs styrke er at de ansatte har evnen til å lære og samarbeide

8. august 2014

Det har vært mye diskusjon om hva det er som gjør at norsk næringsliv lykkes så godt som det gjør og hvorfor norsk økonomi er så sterk som den er.

Læring på arbeidsplassen er nøkkelen til norsk suksess (Foto: zorattifabio)

Læring på arbeidsplassen er nøkkelen til norsk suksess (Foto: zorattifabio)

Det synes å være enighet om at ikke alt skyldes oljen. I den grad vi lever godt på olje og fisk, synes det også å være klart at dette ikke er råvarer som har falt ned himmelen. Det krever kunnskap, teknologikompetanse og en stor innovasjonsevne til å hente disse  frem fra havet.

Så hva er så hemmeligheten?

Fra forskning til læring

Blant forskere, politikere og andre relevante samfunnsaktører ser vi en økende oppmerksomhet på kulturelle forutsetninger. Det er noe med norsk kultur som bidrar til en stor omstillingsevne.

Fokuset har derfor flyttet seg noe fra «produksjon» av kunnskap (gjerne tolket som forskning) til læring, det vil si evnen til å ta til seg og gjøre bruk av ny kunnskap.

Det er ikke noen motsetning mellom forskning og læring, men forskningen er ikke mye verdt dersom de ikke finnes folk og bedrifter som evner å finne, forstå  og ta den i bruk.

Det meste av innovasjonen i norske bedrifter foregår da også uten direkte bruk av forskning fra universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter. Forskningens effekt er ofte indirekte, gjennom den forskningsbaserte utdanningen til de ansatte, via bruk av avansert teknologi og maskineri og gjennom samarbeid med andre mer forskningstunge bedrifter og aktører.

Mange bedrifter forsker også selv, men et interessant trekk ved det norske næringslivet er at både bedriftene selv og de som studerer dem har problemer med å skille systematisk FoU fra andre typer innovasjon. Alt blir læring og innovasjon i bedrifter preget av skreddersøm og råvareproduksjon.

Ny studie av det norske  «læringslivet»

I siste nummer av Innovasjon Norges magasin Innsats drøfter Kyrre Lekve og Espen Solberg fra NIFU nye data om norske bedrifters evne til å lære.

De skriver:

«I en ny, europeisk undersøkelse …har vi sett nærmere på hvordan læring er organisert i norske bedrifter. Resultatene viser at det foregår svært mye læring i norsk arbeidsliv. Norske arbeidstagere har et bredt tilbud av opplæring, videreutdanning og etterutdanning – både på jobben og utenfor. Kompetanseutvikling er en del av det normale arbeidet i over 80 prosent av de norske bedriftene som har vært med i undersøkelsen. Disse resultatene bekrefter det vi har sett i en rekke andre undersøkelser: Norge har en høy grad av læring i arbeidslivet. På dette området er vi nesten alltid på topp, sammen med de andre nordiske landene.»

Norge synes å være best på den uformelle dag-til-dag læringen, skriver de to. Bedriftene preges av flate strukturer og høy grad av selvstendighet for de ansatte.

Lekve og Solberg mener det neste steget for å bli bedre på innovasjon handler om å bli enda flinkere til å lære som organisasjoner.

Dette kan naturligvis også omfatte en større evne og vilje til å ta forskningen og forskerne fra kunnskapsallmenningen i bruk.

Les kronikken til Lekve og Solberg  her!

Per M. Koch, Innovasjon Norge

2 kommentarer leave one →
 1. 5. oktober 2014 11:53

  Quality posts is the crucial to interest the people to pay a visit the web site, that’s what this web site is providing.

 2. 10. oktober 2014 01:09

  I almost never comment, however i did a few searching and wound up here Norsk næringslivs styrke er at de ansatte har evnen til å lære og samarbeide
  | Innovasjonsbloggen. And I do have a couple of questions
  for you if you tend not to mind. Could it be simply me or does it look as if like a few of these remarks come across
  like they are left by brain dead folks? 😛 And, if you are writing on other social sites, I would like to follow anything fresh you have to post.

  Could you make a list of all of all your community pages like your linkedin profile,
  Facebook page or twitter feed?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: