Gå til innhold

Ny innovasjonsindikator fra EU rangerer Norge urealistisk lavt

16. september 2013
EU-flagg Foto: Hemera/Photos.com

Foto: Hemera/Photos.com

Av spesialrådgiver Per M. Koch, Innovasjon Norge

EU-kommisjonen har presentert en ny sammensatt indikator som skal måle effekten av investeringene i innovasjon.

I rapporten rangerer Norge som nr. 22 av 34. De ledende landene er Japan, Sverige og Danmark.

Det faktum at Norge ligger så langt bak de andre nordiske landene vil nok få mange til å sperre øynene opp. Spørsmålet er imidlertid om denne rangeringen gir et riktig bilde av Norges innovasjonsevne.

At  Kommisjonen nå skifter oppmerksomhet fra en inputindikator som FoU som andel av BNP til innovasjonsresultater er definitivt en god ting.

Vi vet at det ikke er en direkte og automatisk sammenheng mellom et lands investeringer i FoU og samfunnets produktivitet og verdiskaping. Hvis det var tilfelle ville ikke Norge være et av verdens rikeste land.

Denne outputindikatoren fanger imidlertid ikke opp bredden i norsk næringslivs innovasjon. Ettersom olje og gass, fiske og havbruk i følge statistikken regnes som lavteknologiske næringer, omfattes de ikke  i det denne undersøkelsen kaller «kunnskapsintensive aktiviteter» (KIA).  KIA utgjør en vesentlig del av denne sammensatte indikatoren.

Norge ligger for eksempel på sisteplass i delindikatoren for medium- og høyteknologiske produkters bidrag til handelsbalansen. Dominansen av «lavteknologisk» eksport som fisk og olje gjør det umulig for Norge å score høyt her. Det betyr ikke at Norge er en innovasjonssinke. Vi vet at aktiviteten som finner sted i Nordsjøen er både kunnskapsintensiv og teknologisk meget avansert.

Norges plassering i EU-undersøkelsen (tilpasset fra SWD(2013) 325 final)

Norges plassering i EU-undersøkelsen. Linje angir 2011, kors 2010. Tilpasset fra SWD(2013) 325 final

Det er også slik at Norge har færre bedrifter i næringer der det er vanlig å bruke patenter til å beskytte egen kunnskap. Patentmålet som er brukt i denne undersøkelsen fanger derfor heller ikke opp bredden i norsk innovasjon. Dessuten har Kommisjonen valgt å måle antallet patenter opp mot BNP, og Norge har er så høyt BNP at det blir svært vanskelig å score høyt her.

Isolert sett bør derfor ikke plasseringen i denne undersøkelsen gi grunn til bekymring. Dette betyr imidlertid ikke at alt står bra til med norsk næringslivs innovasjonsevne.

I Innovasjon Norg er vi  bekymret over de siste årenes nedgang i norske bedrifters investeringer i innovasjon. Vi mener fremtidens norske næringsliv står overfor store utfordringer markedsmessig, teknologisk og økonomisk. Det vi  trenger nå er mer  innovasjon — og da spesielt dristig innovasjon — ikke mindre.

Den nye EU-indikatoren er basert på Innovation Union Scoreboard. Vi har i en egen bloggpost  vist hvorfor IUS ikke gir et helt realistisk bilde av norsk næringslivs innovasjonsevne.  Se også Kari-Elisabeth V. Skogen og Ingvild Andersen analyse av debatten rundt Innovation Union Scoreboard.

Last ned Commission Staff Working Document on om den nye indikatoren for «innovation output».

One Comment leave one →
  1. ThorstenHuber permalink
    10. november 2014 13:09

    Tilbyr personlige lån Privat. Jeg er en aksjonær i banken jeg legger til din disposisjon et lån fra 2000-155500000 svært enkle forhold vi også gjøre investeringer og lån mellom bestemte typer. Jeg tilbyr kreditter kort, mellomlang og lang sikt. Jeg vet ikke ditt formål og våre overføringer er levert av en bank for sikkerheten til transaksjonen til alle i stand til å betale tilbake det med renter på 2% i en periode på 3-30 år avhengig av beløpet forespurt. For de som ønsker å møte de nåværende økonomiske problemer nå kontakter for å få mer informasjon om kravene for å få et lån. E-post: carina.pettersson@mail.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: