Gå til innhold

FailCon: Ny innovasjonsarena hvor vi kan lære av hverandres feil

22. mai 2013
Suksess eller fiasko

Kort avstand mellom suksess og  fiasko (Stockbyte)

Den 6. juni arrangeres den første FailCon konferansen i Norge. I denne bloggposten forklarer Marte Sootholtet hvorfor bedrifter og gründere trenger et sted hvor de kan lære av hverandres feil.

Av Marte Sootholtet, medarrangør FailCon Oslo.

Vi bygger et økosystem av entreprenørskap og innovasjon. Tidligere var dette reservert for de få, for de med kapital i ryggen, for de med kostbart utstyr og produksjonsmuligheter.

Nå er det åpent, demokratisert og muliggjort. Muliggjort at ny teknologi, nye steder, av nye koblinger mellom folk, og etter hvert av en ny kultur.

Det koker i entreprenørskaps-Norge

Det syder og koker i Oslo om dagen. Folk har tatt initiativet og laga co-working spaces å jobbe fra, arrangementer å delta på, kurs, prisutdelinger og konferanser. Døgnet rundt kan du nå jobbe med ideen eller prosjektet ditt.

Vi har Jams, Camps og Startup Weekend der hvem som helst i praksis kan finne sin neste forretningspartner og i løpet av en helg lage en ny forretningsmodell for et helt nytt produkt eller tjeneste.

Hva mer trenger vi for at flere skal ta sjansen og faktisk satse for seg selv når de aller, aller fleste av oss kan leve helt eller tilnærmet risikofritt? Hva gjør at noen i en etat et sted i landet ser at noe må endres, faktisk våger å ta risikoen det kan innebære, og satser på å skape den endringen man trenger?

En robust kultur for feiling er en av de viktigste karaktertrekkene ved innovative miljøer. Vi har hørt det hundre ganger før, Thomas Edison brukte 14000 forsøk på å lage en velfungerende lyspære. Steinar Olsen gikk konkurs 6 ganger før han etablerte Stormberg AS som i dag omsetter for 288 millioner.

Men hvis det er så viktig å lære av feil, hvorfor snakker ikke flere om det?

FailCon startet i San Fransisco for snart 4 år siden, det begynte som en konferanse for tech startups, for de som bringer oss inn i fremtiden med ny teknologi. Tech-hodene har skjønt at det må jobbes systematisk med feiling som en metode for å raskere og på en bedre måte skape nye ting.

Vi her i Oslo kunne simpelthen ikke la være. Vi har jobbet i andre bransjer enn i startup-miljøet og vi har sett det selv, kjent det på kroppen. Liten toleranse for feiling er over alt i dette landet. Det bor i oss mennesker av natur. Det kan gjøre både litt og veldig vondt å fortelle om noe som gikk på trynet, men man kan bygge en kultur for å snakke om det. Det er dette vi utforsker på FailCon.

FailCon Oslo

Marte Sootholtet, medarrangør FailCon Oslo

Marte Sootholtet, medarrangør FailCon Oslo

Når noen få heldige har oppdaget verdien av å snakke om feil som en naturlig del av det å lage nye tjenester raskere og på en bedre måte, så kan vi ikke la være å invitere folk fra alle sektorer. Invitere de som skal passe på at vi får god behandling når vi er syke, som skal utvikle nye prosjekter som hjelper trøbbelungdom på vei ut, inn igjen.

Vi står kollektivt overfor noen av de mest komplekse utfordringene vi som samfunn har hatt å bryne oss på. Det finnes ikke en løsning på utfordringene, det må 14000 eksperimenter til, minst. Og om eksperimentene skal ha verdi, må vi dele det som ikke fungerer og rapportere på faktiske resultater. Når vi skal skape en innovasjonskultur er det folk fra mange disipliner og sektorer som bør stå på gjestelista.

Et økosystem trenger næring, det trenger et variert miljø, der et mangfold av aktører bidrar på ulike måter til hverandres vekst. Og selvfølgelig trenger det et riktig klima. For oss er FailCon et forsøk på å bidra til å skape det klima, skape den kulturen som må være på plass, ikke bare i et risikovillig privat næringsliv, men også hos samfunnsentreprenører, hos de som bevilger, så vel de som kjøper tjenester.


FailCon Oslo 6. juni 2013

FailCon Oslo arrangeres i Forstanderskapssalen i  gamle Christiania Sparebank, midt i Oslo sentrum. I juni starter en pilotperiode i huset for det som skal bli et arbeidsfelleskap på tvers av kulturprodusenter, samfunnsinnovatører og entreprenører, tilrettelagt og muliggjort av Sparebankstiftelsen.

På FailCon Oslo forteller et knippe ledere og banebrytende gründere gode historier om hva som gikk galt og hva vi alle kan lære av det. De vil også dele konkrete erfaringer om hvordan man kan skape kulturer for åpenhet og deling av feil. Arrangementet er åpent for alle typer aktører i nærings- og samfunnsliv.

FailCon ble etablert i 2009 av Cass Phillipps, som planla arrangementer for Diane Loviglio, grunnlegger av en startup for ren teknologi. Det arrangeres nå FailCons over hele verden. I Norge arrangeres FailCon av SoCentral, et selskap for samfunnsinnovasjon.

Blant årets foredragsholdere finner vi Ashley Good fra Fail Forward, Katerina Medbøe Eriksen fra Kompass & Co, Jens Hauglum fra Finn.no, Anne Worsøe fra Innovation House og Innovasjon Norge i San Francisco, Anniken Fjeldberg fra 657 Oslo, Kari Kværner fra Oslo universitetssykehus og Gaute Godaker, tidligere Funcom.

Innovasjon Norge er en FailCon partner.

Mer om Failcon

Program for Failcon

Påmelding

Failcon på twitter @failconoslo

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: