Gå til innhold

Hva kan et lite oppstartselskap fra Tromsø lære Silicon Valley om kryptering?

15. november 2012
Henglås på dataskjerm. Foto: Photos.com.

Datasikkerhet blir stadig viktigere. Foto: Photos.com.

Datasikkerhet er blitt et globalt problem. Men med problemer følger også muligheter. Dette er historien om et norsk selskap som leverer krypteringsløsninger som verden etterspør.

Av Anne H. Worsøe, leder av Innovasjon Norges kontor i San Francisco & Silicon Valley

 2. oktober 2012 lanserte CEO Terje Wold teknologien Ensafer fra scenen på DEMO Conference i Silicon Valley. I salen satt 1000 tilhørere, blant dem representanter fra store konserner, investeringsmiljøer og internasjonal presse.

I de påfølgende dagene ble Tromsø-selskapet fremhevet i 200 artikler, herunder i FT.com og NY Times. Betydelige internasjonale selskaper tok kontakt. Kan virkelig et lite norsk teknologiselskap gjøre digital dokumenthåndtering sikker og samtidig enkel?

Unik krypteringsteknologi

Dette er historien om hvordan et lite IT-selskap fra Tromsø ble invitert inn til de store spillerne i verden.

Terje Wold og hans team i Invenia har brukt over 5 år på å utvikle en unik krypteringsteknologi. Tung forskning og flere Ph.D’er er involvert.

For å holde butikken løpende har de solgt konsulenttjenester, samt fått etablerings- og utviklingsmidler fra Innovasjon Norge i Tromsø. De har hatt klokketro på betydningen av teknologien, men timingen har ikke vært riktig. Før nå.

Terje Wold, foto: T Wold

Terje Wold, foto: T Wold

Våren 2012 deltok CEO Terje på RSA-konferansen i San Francisco. Over en lunsj på Innovation House etter konferansen fortalte han at ingen ved RSA-konferansen hadde noe som var lignet på Ensafer-teknologien.

Han ble øyeblikkelig invitert til å delta på pilotprosjektet TechIncubator i regi av Innovasjon Norge San Francisco & Silicon Valley. Det skulle vise seg å bli et vendepunkt.

4 uker i Silicon Valley ble brukt på møter med potensielle kunder, teknologipartnere og investorer. Erfaringen og kunnskapen fra Silicon Valley ble brukt godt. Invenia organiserte patenter, tilpasset forretningsmodellen og videreutviklet teknologien for en mobil plattform. 

Innen sommeren 2012 var over, kunne Ensafer brukes for å trygt lagre og dele konfidensielle dokumenter via mobiltelefoner og nettbrett. Et effektivt gründerteam med solid forskningsbasert teknologikunnskap evnet å kaste seg raskt rundt.

Denne historien er ikke over.

Hver gang bedrifter opplever at dokumenter hackes, blir Ensafer-teknologien mer aktuell. Timingen er riktig nå.

Ensafer har akkurat begynt sin reise fra Tromsø ut i verden. Selskapet har utvidet sin  tilstedeværelse til StartupLab i Oslo og Innovation House i Silicon Valley.

Etter lanseringen i USA har de mange timer med oppfølgingsmøter foran seg. Flere ti-talls potensielle teknologipartnere og kunder har meldt sin interesse for teknologien.

Det gjenstår mye hardt arbeid før internasjonale kontrakter endelig er signert.

Helsesektoren, advokatselskaper, finanssektoren og store konserner – i Silicon Valley og andre steder i verden – kan snart ta i bruk trygg og enkel dokumentdeling. Basert på nettskytjenester fra et lite teknologiselskap fra Tromsø, Norway. 

Se også: Terje Wolds blogg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: