Gå til innhold

Trondheims-bedrift gjør japanske industriroboter mer internasjonale

31. oktober 2012
Japansk flagg (foto: Photos.com)

Foto: Photos.com

Her er historien om hvordan en norsk forskningsbasert teknologibedrift hjelper et japansk  selskap med lykkes på de internasjonale markedene.

Av Svend Haakon Kristensen, leder for Innovasjon Norges kontor i Tokyo

Denne høsten lanseres FlexGUI (”Flexible Graphical User Interface”) som en integrert del av industrirobotene til NACHI-Fujikoshi.

Den norske løsningen gjør produsenten mer attraktiv blant små og mellomstore bedrifter og vil bidra til økt eksport for den tradisjonsrike japanske ingeniørbedriften.

Historien om PPM og NACHI-Fujikoshi er historien om den lille og store bedriften som fant sammen, gjennom gjensidig fokus på markedsorientering og teknologi har de sammen utviklet et produkt som begge tjener på. Måten dette har skjedd på kan flere norske bedrifter lære av.

PPM og samarbeidet med NACHI-Fujikoshi

PPM AS ble etablert i år 2000 som et utspring fra produksjonsteknologiske miljøet ved SINTEF i Trondheim.  Hensikten var å utvikle og kommersialisere brukervennlige og høyfleksible industrirobotløsninger til norsk industri.

Trygve Thomessen, daglig leder i PPM og professor ved NTNU, møter representant for NACHI

Trygve Thomessen, daglig leder i PPM og professor ved NTNU, møter representant for NACHI (foto: PPM)

Firmaet kom i kontakt med NACHI-Fujikoshi i 2004 med bakgrunn i PPM’s behov for høykvalitets industriroboter. Samtidig ønsket  NACHI-Fujikoshi å komme inn på det skandinaviske markedet.

Med NACHI-Fujikoshis referanser til både Toyota, Honda og Nissan world wide, var valget til PPM enkelt.

Avanserte roboter

PPM fikk etter hvert anledning til å presentere sine avanserte og innovative industrirobotløsninger for NACHI-Fujikoshi. De ble svært godt mottatt av det japanske selskapet.

Kontakten  resulterte i et nærmere utviklingssamarbeid om NACHI-Fujikoshis planlagte nye robotstyring, FD11. NACHI-Fujikoshi tok etter dette ansvaret for den grunnleggende delen av styringen, mens PPM fokuserte på et helt nytt brukergrensesnitt: FlexGUI.

Utviklingen av FlexGUI har i hovedsak foregått mellom PPM i Trondheim og NACHI-Fujikoshis utviklingsavdeling i Toyama.

Det ble gjennom etablering av dette samarbeidet også innvilget støtte til IFU-kontrakt fra Innovasjon Norge.

PPMs teknologi i bruk (foto: NACHI)

PPMs teknologi i bruk (foto: NACHI)

Fleksibelt brukergrensesnitt

FlexGUI (”Flexible Graphical User Interface”) er rettet mot industrielle løsninger hvor man har behov for hurtig omstilling av produksjonen (just in time produksjon) koblet med høy brukervennlighet for å gjøre bedriftene mindre kompetanseavhengige.

Dette betyr i praksis at FlexGUI tilpasser robotsystemet til brukerens nivå, i motsetning til øvrige løsninger hvor brukeren må opplæres og gies kompetanse tilpasset robotsystemets kompleksitet.

NACHI har nå lansert sin nye FD11 styring, og vil i løpet av en kort innkjøringstid  inkludere FlexGUI. FlexGUI er nå er inne i sin avsluttende utviklingsfase. Det er ventet at modulen vil bli ha salgsstart i USA i november.

Norsk spissteknologi med gjennomslagskraft

Samarbeidet PPM AS – NACHI Fujikoshi er et meget godt eksempel på hvordan norsk spissteknologi kan ha gjennomslagskraft i et av verdens mest krevende land for høyteknologisk produksjonsindustri.

Det bekrefter også slagkraften i den norske modellen med integrert samarbeid mellom industri, utvikling, undervisning og forskning, og ikke minst hvilken betydning norske forsknings- og utviklingsmidler har for å kunne utløse betydningsfulle internasjonale samarbeid. 

Japansk paradegren blir enda mer internasjonal

Teknologibedriften NACHI-Fujikoshi er et eksempel på “hemmeligheten” bak Japans globale posisjon som industrinasjon.  Historien til selskapet sammenfaller med den industrielle veksten i Japan. De er blant de ledende robotprodusentene (med leveranser til bl.a  Toyota). Sektoren er fortsatt  en japansk paradegren.

“Galapagossyndromet” er en betegnelse som ofte brukes på japanske teknologitunge selskaper som utvikler ledende produkter og teknologiske løsninger for å vinne i konkurransen på et krevende hjemmemarked men som ikke evner å få solgt produktene og teknologien sin i utlandet. Denne trenden er felles for mange japanske selskapers relative nedgang globalt i forhold til bl.a. koreanske selskaper.

NACHI har har så langt ikke  klart å gjøre om en sterk posisjon i et krevende hjemmemarked til et springsbrett for internasjonalt salg. PPMs kobling menneske/maskin vil bidra til at selskapet får en bedre posisjon i utlandet. De kan nå  levere roboter til et helt annet segment av små og mellomstore bedrifter i USA og Europa.

Den lille norske bedriften bidrar altså til markedstilpasning og produktforbedring hos den store japanske produsentenOg Innovasjon Norge bidro med råd og finansiering – og utløste samarbeidet.

Svend Haakon Kristensen blogger over på Ståsted Tokyo.

4 kommentarer leave one →
  1. 26. august 2019 15:00

    Enjoyable article, thanks for sharing

  2. 10. juni 2020 08:03

    after three defeats on the bounceGlove storyLiverpool 1 Chelsea 1: Simon Mignolet goes from zero to hero to save penalty.

  3. 10. juni 2020 08:03

    9; 锟?5m fee with Monaco for midfield star Tiemoue Bakayoko on lucrative five-year dealinter and outInter Milan may be worst team ever for selling players before they reached their prime Getty Images3Keane made his England debut this week against GermanyThe United fan says he is flattered by the growing interest in him but guaranteed game time is his No?1 priority.

Trackbacks

  1. UT bedriften PPM gjør japanske industriroboter mer internasjonale | UT Prosjektet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: