Gå til innhold

Norsk solenergi hjelper Sør-Afrika

19. oktober 2012
Kullfyrt kraftverk i Transvaal, Sør-Afrika (foto: Cliff Parnell)

Kullfyrt kraftverk i Transvaal, Sør-Afrika (foto: Cliff Parnell)

Innovasjon Norge fokuserer nå på hvordan norske bedrifter kan bidra til å løse globale utfordringer. Det norske selskapet Scatec Solar er blitt leverandør av solcellepaneler til Afrika.

Av Bjørn Eriksen, leder av Innovasjon Norges kontor i Sør-Afrika

Dagens elektrisitetsproduksjon i Sør Afrika er i stor grad basert på kull som medfører at landet har et av verdens største utslipp av klimagasser. Nåværende kapasitet må fordobles innen 2030 for å sikre det økende forbruket.

For å redusere utslippene og å øke elektrisitetsproduksjonen har myndighetene en målsetting om å produsere 10.000 GWh elektrisitet fra fornybare kilder innen 2013.

Vant konkurranse

Sør-Afrikas REIPPP (Renewable Energy Independent Power Producer Procurement Program)  ble etablert i 2010 slik at  lokale og internasjonale selskaper kan konkurrere om de beste prosjektene.

Første utlysning av prosjekter ble foretatt i 2011 og Scatec Solar ble foretrukket som leverandør av det største solcelleprosjektet på 75MW.

Prosjektet skal være i produksjon i 2013. I areal dekker prosjektet 140 fotballbaner og vil kunne forsyne 35.000 husstander med strøm. Tilsvarende produksjon fra et kullkraftverk ville hatt et utslipp på 125.000 t/år.

Lokal forankring

Anlegget vil bli eiet, bygget og drevet av Scatec Solar’s lokale datterselskap i samarbeid med lokale partnere. Investeringen er på ca. 1,5 milliarder kroner og vil bli tilbakebetalt gjennom en “Power Purchase Agreement” over 20 år.

Bilde fra Scatec Solars anlegg ved Neumarkt (foto: Scatec Solar)

Bilde fra Scatec Solars anlegg ved Neumarkt (foto: Scatec Solar)

I mai 2012 ble igjen Scatec Solar annonsert som vinner av to prosjekter i REIPPP’s andre utlysningsrunde. Denne gangen med en produksjonskapasitet på 70 og 40 MW.  Til sammen har dermed Scatec Solar forpliktet seg til å levere 190 MW fra sine solcelleanlegg.

I tredje utlysningsrunde planlegger Scatec Solar å legge inn anbud på opp til fire solcelleanlegg med en total kapasitet på 148 MW.

Norfund vil gå inn med en investering på opptil 190 mill. kroner

Eksempel på norsk bidrag til globale ufordringer

Scatec Solars nærvær i Sør-Afrika er et godt eksempel på hvordan norske bedrifter kan være med på å møte globale utfordringer på flere nivåer.

Anlegget vil føre til en reduksjon av CO2 utslipp, noe som vil bedre det lokale miljøet og være et bidrag i arbeidet mot å begrense de lokale klimaendringene.

Sør-Afrika er på mange måter et like avansert industriland som Norge, med en forskningsinnsats på høyde med vår. Men samtidig er det også et utviklingsland, med store sosiale og økonomiske utfordringer. Sør-Afrikas næringsliv trenger en stabil tilførsel av energi, og Scatec Solar er med på å gi dem det.  I tillegg er naturligvis elektrisk kraft et velferdsgode.

Scatec Solar bygger også bro mellom norske kunnskapsmiljøer, den globale energibransjen og den lokale ekspertisen. Slik er selskapet med å bygge opp Sør-Afrikansk kompetanse, humankapital landet kan bruke i fremtidig verdiskaping.

2 kommentarer leave one →
 1. 19. oktober 2012 11:42

  Et spennende initiativ! Den norske solcelleindustrien er ikke helt død, likevel…
  Jeg håper at det blir en suksess, både for Sør-Afrika, for Scatec Solar og for klimaet. Hvordan skal Scatec bygge opp kompetanse i Sør-Afrika? Skal de drive med opplæring eller støtte FoU-prosjekter? Er norske forskningsmiljøer involvert, som IFE eller Sintef?

 2. Bjørn Eriksen permalink
  25. oktober 2012 08:59

  Scatec vil satse på lokal ekspertise og bygge opp nødvendig kompetanse gjennom sin etablering i Sør Afrika. I oppbyggingsfasen vil mange lokale firmaer engasjeres. Endel av avtalen går også ut på å etablere sosiale tiltak. Jeg er ikke kjent med at norske forskningsmiljøer er involvert.
  Bjørn Eriksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: