Gå til innhold

Norges Tekniske Vitenskapsakademi kommer med anbefalinger i rapport om innovasjon og teknisk forskning

1. oktober 2012
Batterier

Ny kraft i innovasjon (Foto: Photos.com)

Norges Tekniske Vitenskapsakademi, NTVA, har lagt frem en egen rapport med forsknings- og innovasjonspolitiske anbefalinger basert på et seminar i NTVAs teknologiforum.

Av Hein Johnson, Generalsekretær NTVA

Innovasjoner er de viktigste elementene for økonomisk vekst. Under en finanskrise, slik vi har hatt i de siste årene, bremses innovasjoner, og kommersialisering stoppes effektivt av fravær av risikokapital. Ny økonomisk vekst krever derfor gjenreising og kommersialisering av innovasjoner.

Teknisk forskning skaper robuste innovasjoner. Kunnskap som oppnås gjennom forskningen gir et forsprang overfor konkurranse, og oppfinnelser kan patentbeskyttes.

Imidlertid leder ikke teknisk forskning automatisk til innovasjon. En stor del av teknisk forskning er av generisk natur og ikke rettet mot en anvendelse med kommersiell verdi. I andre tilfelle mangler det både initiativ og hjelpemidler til å bringe forskningsresultater ut til et kommersielt produkt. Ofte er sjansen for å lykkes så usikker at det ikke er mulig å reise kapital selv om gevinsten kan bli stor ved suksess.

Universitetene er store og viktige arenaer for teknisk forskning. Derfor mener NTVAs styre at hvert universitet bør utvikle en strategi for innovasjon med utgangspunkt i sitt særpreg. Disse strategiene må samordnes i en nasjonal næringsstrategi.

Du finner mer om NTVAs anbefalinger og referat fra innledningene på seminaret  i NTVAs Teknologiforum på NTVAs nettsted. 
Rapporten (PDF) kan lastes ned her.

NTVA er en privat og uavhengig organisasjon som ble stiftet i 1955 av personer i fagmiljøene ved Norges Tekniske Høgskole, NTH, i Trondheim. NTH var forløperen til Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU. NTVA har hovedkontor i Trondheim og arrangerer møte og seminarer i Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: