Gå til innhold

1/2 million nordmenn drømmer om å starte egen bedrift

20. august 2012
To kvinner

Gründere, foto: Photos.com

Vel 500 000 nordmenn drømmer om å starte sin egen bedrift og 10 prosent av disse har veldig konkrete planer, noe som tilsvarer om lag 50.000 personer.

Av Ellen Dokk Holm, DNB

Det som stopper de fleste nordmenn i fra å ha konkrete planer er usikkerhet rundt penger og økonomi og usikkerheten ved å drive sin egen bedrift. Bare 2 prosent tror at det skal hardt arbeid til for å lykkes. Dette viser en undersøkelse  Synovate har gjennomført for DNB.

De som drømmer mest er unge menn mellom 18 og 34 år. Undersøkelsen viser også at det er flest med konkrete planer på Østlandet (unntatt Oslo).

Mange har drømmer, men bare 10 prosent av dem, nemlig 55 000 personer, har veldig konkrete planer om å starte sin egen bedrift. Dette stemmer godt overens med antall nyetablerte foretak de siste årene. I 2010 ble det etablert 45 981 nye foretak.

Penger og kapital må til

Penger og kapital er det flest mener skal til for at de skal kunne etablere sin egen bedrift. De mulige oppstartsbedriftene er også opptatt av nødvendig kompetanse og at de har en god forretningsidè.

Bare to prosent tror at hardt arbeid må til for å starte sin egen bedrift. Her er kanskje folk litt urealistiske. Er det noe som oppstartsbedrifter og gründere har fortalt meg, så er det at det jobbes døgnet rundt og at det sjelden er tid til fritid.

Som bank ser vi at mange oppstartsbedrifter har spart opp egenkapital før de går i gang med bedriften. Det koster å starte egen bedrift, man trenger som oftest både kapital i form av egenkapital og til å betale utstyr med. Har man ikke egenkapital, er dette noe du bør tenke nøye igjennom å etablere før du starter bedriften. Det er også viktig å søke etablererstipend fra Innovasjon Norge og sjekke ut næringsstøtte i kommunen der bedriften skal etableres.

Usikkerhet hindrer folk i etablering

Undersøkelsen viser tydelige at de største hindrene for å starte sin egen bedrift er at det bringer med seg usikre inntekter og usikker økonomi, og usikkerheten ved å drive sitt eget.

Når jeg snakker med gründere og oppstartsbedrifter, viser det seg meget ofte at de har en meget god forretningsidè som de virkelig brenner for. I tillegg har gründere mye energi og pågangsmot – det må nok også til for å lykkes.

Mange bransjer

Gründerdrømmerne drømmer om å starte sin egen bedrift innen veldig mange forskjellige bransjer. Dog, er det noen som peker seg ut og de er helse og omsorgssektoren, bygg- og anlegg, restaurant og kafe, IT og programvare og konsulent/rådgivingsvirksomhet.

Kvinner drømmer om bedrift innen helse og omsorg, mens menn tenker at bygg- og anlegg og IT og programvare er aktuelle bransjer. Vi finner altså at det er nokså kjønnstradisjonelle bransjer også for gründere, avslutter Holm.

Gode råd til deg som vil starte din egen bedrift:

 1. Lag en forretningsplan
  En plan skal  inneholde en  forretningsidé, kundegrunnlag, markedsføring, konkurrentinformasjon, økonomi, budsjett og planer om hvordan finansiere oppstarten av bedriften og hvordan bedriften skal administreres.
 2. Velg selskapsform
  De vanligste er enkeltpersonforetak og aksjeselskap, og noen velger ansvarlig selskap.
 3. Registrer bedriften
  Sjekk www.altinn.no
 4. Sikre deg oppstartskapital og egenkapital
  Tenk nøye igjennom dette.
 5. Undersøk støtteordninger
  Det finnes ulike støtteordninger. Sjekk Innovasjon Norge for etablererstipend og ta kontakt med næringsetaten i din kommune for å høre om deres støtteordninger.
 6. Ha forsikringene i orden.
  En bedrift må hayrkesskadeforsikring, OTP (obligatorisk tjenestepensjon) og ansvarsforsikring for kjøretøy. Du bør ha uføreforsikring, ansvarsforsikring og brann- og tyveriforsikring.
 7. Jobb smart
  Flere banker tilbyr gode nettbank-løsninger for nystartede bedrifter. Nettbanken gir deg oversikt over den løpende økonomien og mange har gode løsninger for bl.a. fakturering, skattetrekkskonto og kontroll av betalinger.
Ellen Dokk-Holm

Ellen Dokk-Holm, Foto: Sunn bedrift

Ellen Dokk-Holm er småbedriftsøkonom i DNB og blogger regelmessig på Sunn bedrift.  

TILLEGG: Oppsummering av undersøkelsen

Intervjuene blr gjennomført på telefon i Synovates omnibus i perioden 20. – 30. september 2011. Totalt er det gjennomført 1879 intervjuer i alderen 18 – 67 år og blant dem som har drømmer om å bli gründer er intervjubasen på 258 intervju.

1 av 6 nordmenn (17 prosent, noe som tilsvarer 546.000 personer) har en drøm om å starte sin egen bedrift. Og, 2 av 3 ønsker ikke å starte for seg selv, mens 10 % allerede har sin egen bedrift.

En signifikant høyere andel menn enn kvinner har drømmer om å starte sin egen bedrift. 19 % av mennene mot 14 % av kvinnene.

Gründerdrømmen er også størst blant de yngste, og andelen er avtagende med økt alder

1 av 10 av drømmerne har veldig konkrete planer om å starte egen bedrift – noe som tilsvarer nesten 55 000 personer. Videre har 1 av 3 ganske konkrete planer om å starte egen bedrift, mens for 55 % er ikke planene konkrete i det hele tatt.

En høyere andel menn enn kvinner har konkrete planer om å starte egen bedrift – 53 % av mennene har veldig eller ganske konkrete planer om å starte egen bedrift mot 31 % av kvinnene.

Blant de kvinnene som ønsker å starte for seg selv,  er andelen med konkrete planer lavere enn for menn.

Blant folk på Østlandet – utenom Oslo – finner vi den største andelen som har veldig konkrete planer: 15 % har klar planer på å starte for seg selv mot 10 % som er landsgjennomsnittet.

Penger og kapital er den viktigste faktoren for at man skal kunne etablere sin egen bedrift, 6 av 10 svarer dette. Dernest mener 18 % av de potensielle gründerne at man må ha kompetanse, så en god idè eller forretningsidè (16 %). Videre mener relativt få at det er viktig å ha markedsinformasjon og etablere kundemassen, initiativ og interesse, tid, hjelp og støtte, enklere regler og rammebetingelser, lokaler, hardt arbeid, endret arbeidssituasjon, ansatte, sikkerhet, må bli ferdig med utdanning, transportendringer og infrastruktur, og økonomikunnskaper.

I Oslo er det signifikant flere som mener at penger og kapital må til for å kunne etablere sin egen bedrift enn ellers i landet. Folk i Nord-Norge derimot mener ikke de trenger så mye kapital, men vil heller ha mer kompetanse.

Når vi spurte folk hva som eventuelt hindrer deg fra å etablere sin egen bedrift, er det helt klart at usikre inntekter, penger og økonomi er det som gir størst stoppeffekt. Om lag halvparten svarte dette. Videre er usikkerheten ved å drive sitt eget et hinder og flere vet ikke om de har den rette kompetansen eller hvordan man skal få til å drive en egen bedrift.

Videre er det mange svar på hva som hindrer folk fra å etablere sin egen bedrift, slik som at man har ikke tid, har ingen forretningsidè, utdanning, lokaler og familiesituasjon og helse.

Hele 24 % av de i alderen 18 til 24 år oppgir at manglende kompetanse hindrer dem i å starte egen bedrift. Andelen som oppgir dette som årsak er avtagende med alder, kompetansen ser derfor ut til å komme med alder.

Hele 40 % av kvinnene oppgir at usikre inntekter stopper gründerdrømmen, mens kun 22 % av mennene oppgir det samme. Risikovilligheten er større blant menn enn blant kvinner, dette er gjennomgående funn i flere undersøkelser.

Bransjene man ønsker å starte opp i favner et stort spekter. Helse og omsorg, bygg- og anlegg, restaurant og kafè, IT og programvare, konsulent og rådgivingsvirksomhet er de bransjene som flest svarer at de vil starte opp i.

13 kommentarer leave one →
 1. 18. januar 2013 11:57

  Oppfordrer alle til å hoppe i det! Selv opplevde jeg at det var vanskelig å få jobb i Oslo som nyutdannet siviløkonom, og gikk rett ut i en grunder-tilværelse. Har ikke angra et sekund!

 2. 20. april 2013 09:57

  Et alternativ er å kjøpe en liten bedrift hvis du har nok kapital. Sjekk http://www.bedriftsplassen.no!

 3. smith benson permalink
  26. desember 2014 06:38

  God dag, vi er uavhengige lån meglere, Vi tilbyr alle typer lån for å betale dine regninger, og til å starte opp et nytt liv, og for å sette opp en ny, 3% GJELDER nå problemet er løst. vi utsteder
  ut både kort og lang sikt, gjelde med følgende

  LÅN SØKNADSSKJEMA som skal fylles og RETURN

  Navn på rettigheter: ….
  Adresse til rettigheter: …….
  Nasjonalitet: ..
  Land: …
  By: …….
  Zip / kode: ..
  Telefon: …
  Id-kort ………….
  Fødselsdato: ……………..
  Kjønn: ……………….
  Sivil status: ………..
  Yrke: ……………..
  Lånebeløp ……….
  Formål For lån: …………………….
  Lånebeløp i Dollar
  Lån Term / Varighet: …………..

  respektfullt,
  Benson Smith

  • Sverre permalink
   22. mars 2017 05:58

   Another scammer or legit and real?

  • NokERNok permalink
   4. februar 2018 11:54

   Jaja, hvis noen bruker mer enn 3 sekunder på å forstå at dette er svindel, så fortjener de å bli svindlet.

 4. NokERNok permalink
  4. februar 2018 11:51

  Hvis det fortsatt finnes nordmenn som tror de kan åpne noe eget, så har jeg en historie dere bør legge merke til.

  Jeg har forsøkt å åpne en butikk i Norge i 9 år. Jeg har aldri møtt noe annet enn motstand. Det står hundretusenvis av byråkrater i kø og venter på å rævkjøre deg. Det norske byråkratiet er verre enn det som kalles mafia.

  Men så kommer poenget i min historie; nå har tre tyrkere åpnet den butikkken jeg ville åpne. I samme by som jeg har forsøkt i 9 år. De kom til Norge og tre måneder senere eier de en butikk. Tre måneder!! Når de kom til Norge, så hadde de ingenting men det tok bare tre måneder å skrape sammen de millionene de trengte for å åpne noe. Det tok meg tre måneder bare å riste av meg èn byråkrat, før jeg hadde kommer igang med noe som helst.

  Så jeg vil gjerne ha en forklaring på hvordan tre blakke tyrkere fullstendig omgår alt vi nordmenn må forholde oss til. Hvor kom pengene ifra? Hvordan klarte de alt det på tre måneder. Og ikke minst; hvorfor i helvete blir nordmenn som meg motarbeidet hele jævla tiden når utlendinger får alt levert på sølvfat? De tre tyrkerene dro til Norge, det var alt de gjorde. Jeg har vært her i flere ti-år. Forklar for meg hvordan dette henger sammen vær så snill.

  Resultatet av dette forbannede tullet er at jeg er ferdig. De tyrkerene var den berømte dråpen som fikk begeret til å flyte over. Heretter er det ikke snakk om å prøve på noe som helst. Og dere kan alle dra til helvete. Nok er nok.

  • Optimisten permalink
   2. april 2018 17:36

   Ikke for å være vanskelig eller noe lignende. Men life is a bitch, klarer du ikke å tilpasse så taper du, det er naturens lov.. Så du må bare sitte å synes at alt er dritt og etc… Men det går bare utover deg. Dette var som sagt ingenting ment vondt, bare realiteten.

 5. Fred Joseph permalink
  23. mai 2018 10:58

  Er du på jakt etter et lån for å starte opp en bedrift, betale opp regningene dine, gir vi lån på $ 3000 til $ 500,000,000.00, vi tilbyr eller lånelån her med 2%. Jeg gleder meg til oppdateringen din om denne saken. Takk for din tid og forståelse! Så kom tilbake til oss hvis du er interessert .. Vennligst kontakt oss på vår e-postadresse: Fredjosephloans@gmail.com

 6. UNICREDIT FAST LOAN permalink
  7. april 2020 10:40

  God dag

  Trenger du forretningslån? Kontraktslån? Studielån? Eller prosjektlån?
  Kontakt Unicredit Fast Loan for både lån og kortsiktig lån, for en rask,
  sikker og enkel transaksjon.

  Kontaktinformasjon

  E-post: unicreditfastloan@gmail.com

  Facebook: Unicredit Fast Loan

  Instagram: Unicredit Fast Loan

  Twitter: @unicreditfastloan

  En lånetransaksjon du kan stole på.

 7. 25. november 2020 14:34

  Søk om raskt og praktisk lån for å betale regninger. Trenger du midler for å starte en bedrift, søk nå og bli godkjent med 2% rente. Vi tilbyr alle typer lån, investeringer, prosjektfinansiering, og vi gir også økonomisk støtte til enkeltpersoner, bedriftsorganer og selskaper over hele verden; mrscarollinalarryfastcash@gmail.com

  E-postadresse: mrscarollinalarryfastcash@gmail.com

 8. 20. januar 2021 17:08

  Er du forretningsmann eller kvinne? Trenger du penger for å starte din egen virksomhet? Trenger du et lån for å betale gjelden eller betale kontoen din eller starte en fin virksomhet? Trenger du penger til prosjektet ditt? Vi tilbyr sikrede lån for ethvert beløp og hvor som helst i verden (enkeltpersoner, selskaper, eiendom og juridiske personer) til vår pris på 2% utmerket. Som svar på forespørselen din og sende deg mer informasjon om følgende e-postadresse: (lawsonsmithloan24@gmail.com)

  EMAIL: Lawsonsmithloan24@gmail.com

 9. INVESTMENT permalink
  29. mars 2022 15:54

  Jeg anbefaler en verifisert og pålitelig forhandler for
  de som bruker de ekstra pengene i uken dette nye året
  du ønsker å tjene kryptovaluta. Med en investering fra BITCOIN eller USDT
  for $200 kan du bruke Bitcoin eller USDT for $2500
  Tjen i lommeboken på 24 timer

  Uttak behandles umiddelbart ved forfall

  100% ekte og lovlig

  Kontakt Crypto Mentor for å komme i gang

  Hva skjer; +351920285542
  Kontakt e-post: williamslogan.436@gmail.com

Trackbacks

 1. Finn en mentor som utfyller deg! « Innovasjonsbloggen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: