Gå til innhold

TechCruch kritiserer norsk innovasjon

25. april 2012

TechCrunch logoDen innflytelsesrike amerikanske teknologibloggen TechCrunch drøfter norske høyteknologiske startups og norsk innovasjonspolitikk i en egen bloggpost.

TechCrunchs redaktør for Europa, Mike Butcher, spør: «Etterlater Norge sine teknologi-startups ute i kulden?» 

Han viser til alle de synlige høyteknologiske nyetableringene i Sverige, Finland og Norge og lurer på hvor det blir av de norske selskapene.

Butcher skriver:

«There’s a huge irony here. The web browser Opera started out in 1994 as a research project within Telenor, Norway’s main telco. If they’d played it right we would be continuing to talk about Opera, rather than Chrome, Safari or Explorer these days. And there remains a few bright sparks on the horizon like the innovative Bipper, founded by Silje Vallestad. But take a look at the stats and they are disappointing.»

Problemet med den innovasjonsstatistikken Butcher viser til er at den undervurderer betydningen av inkrementell innovasjon, prosessinnovasjon og råvarebasert innovasjon, områder der det norske næringslivet gjør det godt og hvor de norske bedriftenes produktivitetsvekst er imponerende.

Det betyr naturligvis ikke at den eventuelle mangelen på nye høyteknologiske bedrifter ikke er et problem. Slike bedrifter bidrar ikke bare med egne produkter og verdiskaping i egen bedrift, de hjelper ofte også annet næringsliv med teknologiske løsninger, tjenester og kompetanse.

Pepper til Innovasjon Norge

Butcher kommenterer også Innovasjon Norges rolle og viser til en teknologibedrift som har fått avslag på søknad. Budskapet i bloggposten er at Innovasjon Norge ikke har god innsikt i den internasjonale teknologiutviklingen.

Hanne Aase fra Toveis Media, et selskap som gir råd om sosiale medier, mener du må operere innenfor olje, shipping eller naturressurser får å få finansiering i Norge. «I Norge liker vi å finansiere på områder der vi allerede har suksess,» sier hun til TechCrunch.  Hun mener Innovasjon Norge er et godt eksempel på denne mangelen på visjon.

I kommentarfeltet er det imidlertid flere som kommer med det motsatte budskapet: Det er ikke Innovasjon Norge som er problemet, men den generelle mangelen på kapital.

Silje Vallestad fra Bipper mener videre at vi står overfor et kulturellt problem: «Norge er et land basert på tradisjonelle industrier, og det er ingen kultur for å bygge opp forbruker brands.» Hun takker for øvrig for støtte fra Innovasjon Norge.

Divisjonsdirektør Hans Martin Vikdal fra Innovasjon Norge påpeker at Innovasjon Norge støtter tech startups gjennom finansiering, rådgiving, TechIncubators og såkalte Innovation Houses.

Du kan lese bloggposten og den etterfølgende debatten her.

Computerworld har også kommentert bloggposten.

Innovasjon Norge inviterer til debatt om entreprenørskap og gründere på Facebook.

Per Koch, Innovasjon Norge

One Comment leave one →

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: